• Leonid Ardeljan: Prva harmonika Vojvodine

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na Međunarodnom festivalu harmonike “Zlatna dirka” u Ivanovu 2017. god. učestvovali su petlići, pioniri, juniori i seniori. U kategoriji pionira Prvu harmoniku Vojvodine osvojio je Leonid Ardeljan (2004), koji živi u Nikolincima u blizini Vršca. Učenik je Osnovne škole “2 oktobar” u Nikolincima i Muzičke škole “Josif Marinković” u Vršcu.

    Smatram da sam zasluženo osvojio nagradu Prva harmonika Vojvodine. Srećan sam zbog toga, kao i zbog ostalih osvojenih nagrada iz klasične muzike. Drago mi je što sam osvajanjem ove nagrade opravdao sav uloženi trud mog mentora Sorina Boljanca koji mi je verovao. Ubuduće ću se truditi još više kako bih osvajio veće nagrade. Naravno, spremam se i za Prvu harmoniku Srbije, ponosan je Leonid.

     Od kada sviraš harmoniku?

    Harmoniku sviram već šest godina, a ljubav prema muzici sam nasledio od mame koja prelepo peva i ujaka koji svira harmoniku.

    Kakve utiske nosiš sa Internacionalnog festivala “Ana Lugojana” u Rumuniji?

    Na Internacionalnom festivalu “Ana Lugojana“ U Rumuniji učestvovao sam sa članovima ansambla i orkestra Doma kulture iz Banatskog Novog Sela čiji sam član i sa kojima nastupam već godinama. Na festivalu smo predstavljali Srbiju i bilo je predivno!

    Koliko često imaš časove i sa kim vežbaš?

    Muzičku skolu pohađam redovno, a narodnu muziku učim od Sorina Boljanca iz Banatskog Novog Sela. Jedanput nedeljno imam čas narodne muzike kod profesora Sorina. Osim sa njim, vežbam i sam.

    U kom pravcu planiraš da nastaviš školovanje?

    Sledeće godine planiram da upišem srednju muzičku skolu (odsek harmonika), a potom Muzičku akademiju.

    Osim što svira harmoniku, Leonid ume i da peva: Pevam rumunske i srpske narodne pesme. Nastupao sam na raznim manifestacijama i na dečijim festivalima gde sam svake godine osvajao nagrade i kao vokalni i kao instrumentalni solista. Na rođendanima mojih drugara vrlo rado prihvatam da zasviram harmoniku kada god to žele, a najviše vole da čuju narodne pesme.

    Muzika je za mene u prvom planu i sve su mi kompozicije drage, bilo da se radi o narodnoj ili klasičnoj muzici, iskren je harmonikaš Leonid Ardeljan.

    Na Međunarodnom festivalu harmonike “Zlatna dirka” u Ivanovu 2017. god. učestvovali su petlići, pioniri, juniori i seniori. U kategoriji pionira Prvu harmoniku Vojvodine osvojio je Leonid Ardeljan (2004), koji živi u Nikolincima u blizini Vršca. Učenik je Osnovne škole “2 oktobar” u Nikolincima i Muzičke škole “Josif Marinković” u Vršcu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura