• Lidija Novaković, balerina: Ples je moj životni poziv

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Lidija Novaković, naša sugrađanka, balerina Pozorišta na Terazijama, govorila je za 013info portal o svojim prvim plesnim koracima, školovanju, početku karijere, omiljenim predstavama, ali i o svojoj dinamičnoj svakodnevici.
    Na samom početku razgovora, istakla je kako je odluka da se bavi plesom, a koju je donela još kao dete, bila i više nego ispravna.

    Profesija koju sam odabrala predstavlja moj izbor od najranijih dana, a danas s punim srcem mogu da  kažem kako je to moj životni poziv. Naime, u vrtiću kad smo spremali završnu priredbu, napravila sam svoje prve baletske korake, a istog momenta se rodila opčinjenost igrom i moja želja da se izrazim kroz muziku i pokret. Osnovnu baletsku školu sam upisala kad sam imala deset godina, dakle 1999. godine. Zanimljivo je to što sam samoinicijativno otišla na prijemni ispit sa sestrom, a da roditelji nisu znali. I položila sam.

    Lidija je nakon završene osnovne, upisala srednju baletsku školu „Lujo Davičo” u Beogradu. Tokom svog školovanja osvajala je razne nagrade među kojima su prva nagrada na 48. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije, treća nagrada na Republičkom takmičenju baletskih škola Srbije, čak četiri puta je osvajala drugo mesto na školskom takmičenju. Jula, 2006. godine, pohađala je Internacionalnu baletsku akademiju u Varni, a dve godine kasnije je učestvovala na takmičenju u Rimu, i tom prilikom, pohađala master klasove.

    Posle škole, usledilo je zaposlenje. Upitana da pojasni kako je došlo do toga da svoju karijeru započne u Pozorištu na Terazijama, pozorištu koje neguje jedan od najzahtevnijih umetničkih pravaca, mjuzikle, Lidija objašnjava:

    Svoju karijeru sam započela kada sam dobila obaveštenje od svoje profesorke baleta da se održava audicija u Pozorištu na Terazijama. To je bilo krajem 2008. godine. Audiciju sam uspešno prošla i u  januaru sam dobila poziv da zaigram u prvoj predstavi. Već na prvim probama rodila se ljubav prema mjuziklu i džezu. Do kraja sezone sam se vec našla u podeli za novi projekat i zaigrala gotovo sve predstave u već postojećem repertoaru. S prvim koracima radeći mjuzikl razumela sam njegovu privlačnost i snagu, i shvatila da je to ono čime želim da se bavim u budućem periodu.

    Tokom svog višegodišnjeg iskustva, imala je, kako kaže, privilegiju da uživa u mnogim predstavama u kojima je igrala. Posebno zadovoljstvo joj predstavljaju „Čikago”, „Producenti”, „Mama Mia”.

    Svaka predstava je sama po sebi zahtevna na svoj način pogotovo u procesu stvaranja i priprema. Trenutno u Pozorištu na Terazijama učestvujem u gotovo celom repertoaru, a to podrazumeva da imam mesečno izmedju 15 i 20 predstava. Velika mi je želja da igram u mjuziklu „Mulen ruž” čija se svetska premijera očekuje u skorijem periodu. Nadam se da ćemo ga tokom budućeg perioda postaviti i u našem pozorištu.

    Mjuzikl je jedinstven i zahtevan pozorišni žanr, a Lidija naglašava kako ga je jako kompleksno napraviti jer u njemu učestvuju četiri ansambla, glumački, baletski, hor i orkestar.

    Svi akteri predstave treba da funkcionišu harmonično i da na taj način omoguće jednu celovitu pozorišnu predstavu.

    Odgovarajući na pitanja kako izgleda baviti se plesom, koji su izazovi, a koje prednosti s kojima susreće, naša sugrađanka ističe kako ovaj poziv zahteva pre svega veliku posvećenost i mnogo odricanja.

    To podrazumeva veliku istrajnost u svakodnevnom vežbanju, pravilan režim ishrane, odmora i kompletne organizacije života. Ali, nakon svega sledi najveća nagrada, konkretno mislim na trenutak kada se upale reflektori na sceni, i zatim kad se već s prvim koracima ostvaruje pun smisao čarolije zajedničke igre koja kod svakog umetnika budi snažne emocije, a kod poblike stvara zadovoljstvo koje se ispoljava i dugim aplauzom. Najveći izazovi su ti što scena ne trpi lične probleme i loše vesti, već predstava mora da ide u svom punom sjaju čak i ako je neko od izvođača bolestan.

    Kada govori o dodatnom usavršavanju i saradnji koju je ostvarila s velikim umetnicima, Lidija izdvaja Četa Vokera, brodvejskog koreografa.

    On me je na jednoj od audicija u Srbiji izabrao i pozvao da učestvujem u letnjoj akademiji u Americi. Ovaj vid usavršavanja je jedinstven i originalan,  odvija se  samo u okviru umetničke škole „Jacob’s Pillow”, a postignuti rezultati tokom rada prezentuju se na sceni u okviru festivala igre. Saradnja s njim je izuzetno obogatila moje igračko iskustvo. Pored toga, imala sam sjajnu priliku da kasnije nastavim usavršavanje u Njujorku u „Broadwey dance” centru i „Alvin Ailey” teatru.

    Da svakodnevica umetnika jeste dinamična i naporna, potvrđuje i naša sagovornica.

    Svaki dan je ispunjen različitim aktivnostima koje su u najvećoj meri usmerene prema pozorištu, a podrazumevaju svakodnevno vežbanje, probe i predstave. U prethodnom periodu  bila sam u prilici da učestvujem u mnogim kulturnim manifestacijama van pozorišta i snimanjima u funkciji promocije kulturnih vrednosti, pre svega igre.

    Pored svega pomenutog, Lidija Novaković aktivno se bavi i pedagoškim radom prenoseći svoje iskustvo i znanje mlađim generacijama.

    Lidija Novaković, naša sugrađanka, balerina Pozorišta na Terazijama, govorila je za 013info portal o svojim prvim plesnim koracima, školovanju, početku karijere, omiljenim predstavama, ali i o svojoj dinamičnoj svakodnevici.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]