U prvih osam meseci ove godine u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7772

MUP: Pojačana kontrola korišćenja pojaseva

Izvor: 
MUP Srbije Pon, 12/09/2016 - 10:06

Uprava saobraćajne policije, u cilju smanjenja stradanja vozača i putnika u motornim vozilima, od danas će obavljati pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva, u okviru akcije koja se sprovodi u svim evropskim državama, koje sarađuju u sklopu međunarodne organizacije TISPOL, saopštilo je Ministarstvo.

Rezultati istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja u prvoj polovini ove godine, pokazaju da u Srbiji 75 odsto vozača i putnika vezuje pojas na prednjem sedištu, a na zadnjem svega devet odsto. 

Prema publikaciji Svetske zdravstvene organizacije, pravilno korišćenje sigurnosnog pojasa smanjuje rizik smrtnog ishoda u saobraćajnim nesrećama za više od 60 odsto. 

U prvih osam meseci ove godine, u putničkim vozilima stradalo je 179 osoba, a povređeno je 7772. Od ukupnog broja stradalih putnika, 55 odsto se prevozilo na prednjem, a na zadnjem sedištu 45 odsto.  

Uprava saobraćajne policije apeluje na vozače i putnike u motornim vozilima da vezuju pojas i na prednjem i na zadnjem sedištu i upozorava da će dosledno primenjivati mere prema svima koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristili sigurne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila. 

Podsećamo da je za nekorišćenje sigurnosnog pojasa Zakonom propisana novčana kazna od 5.000 dinara.   Najnovije vesti