Koncert grupe Elemental – FreeDom Art Festival

„Muzika uvek treba da ima neku poruku”

Pančevo, Sub, 27/08/2016 - 12:30
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 27. avgust – Treće veče FreeDom Art festivala obeležio je koncert hrvatske hip hop grupe Elemental, koja je na jednom od boljih nastupa u poslednje vreme, u opuštenoj atmosferi bašte Doma omladine, prezentovala svoj način borbe za slobodu, muzikom i stihovima pesama koje su svi pevali u glas. Na pitanja o tome koliko je ovaj bend društveno angažovan i šta za njih predstavljaju festivali koji promovišu slobode i prava svakoga od nas, pričala je pevačica benda, Remi.

Šta za vas znači učešće na jednom ovakvom festivalu koji nosi jasno poruku slobode?

– Festivali sa takvom porukom su nama vrlo dragi, jer smatramo da je neka naša poruka koju imamo u tekstovima došla i do organizatora i do publike, i da postoji uho koje sve to sluša. I onda razmišljaš da nije uzalud to što radiš i čime se baviš.

Koje teme danas ostavljaju prostor da se o njima i dalje intezivno govori?

– Kao žena u 21. stoljeću smatram da postoji mnogo tematika o kojima se treba progovarati, jedna od njih je i neravnopravnost polova i ženska prava, mada ljude govore da je to pase tema, jer smatraju da su se sva pitanja odgovorila. Mislim da nije tako, dokle god muškarci i žene nisu plaćeni za isti posao. Postoji prostor za nekakav angažman i aktivizam.

Vaše pesme su veoma društveno angažovane.

– Uvek kada vidiš neku nepravednu situaciju, da se nečija prava krše, osećaš ljudski da moraš da reaguješ. Ono o čemu se zapravo jako malo govori, a na čemu definitivno treba poraditi, jesu naša građanska prava. Pošto mi muzičari imamo tu moć i možemo da dopremo do većeg broja ljudi, moramo biti predvodnici u tome svemu skupa. Ja osobno smatram da muzika uvek treba da ima neku poruku. Ako smo već tu, na ovoj zemlji, u jedno ograničeno vreme, hajde da probamo da napravimo svet što boljim.

Kada čujete reč sloboda na šta prvo pomislite?

– Kad čujem reč sloboda, na pamet mi pada osnovno ljudsko pravo svakog od nas. Bar bi trebalo tako biti.Najnovije vesti

Srbija

Nema uglja, Srbiji prete restrikcije

Na deponiji Termoelektrane "Nikola Tesla" u Obrenovcu u ovom trenutku nema dovoljno uglja za proizvodnju struje, zbog čega se Srbija u novembru može suočiti sa restrikcijama električne energije,

Sport

Ragbi dan u Starčevu

U nedelju 21. maja Starčevo je bila prestonica srpskog ragbija. Okupile su se četiri generacije ragbista i uveličale ovu sportsku manifestaciju.