Foto: Arhipelag
Kultura

Nekadašnji pančevački gimnazijalac dobitnik Evropske nagrade za književnost

Pančevo, Pet, 21/04/2017 - 15:14
Mirjana Marić


Nekadašnji pančevački gimnazijalac Darko Tuševljaković ovogodišnji je dobitnik Evropske nagrade za književnost za roman "Jaz" koji je pre nekoliko meseci objavljen u izdanju "Arhipelaga". 

- Velika mi je čast da se nađem u društvu pisaca iz cele Evrope. Evropska nagrada za književnost je podsticajna nagrada i podrazumeva to da će Jaz biti preveden na druge jezike, da će doći do publike do bi, da nije tog priznanja, teško došao, i zbog toga mi je vrlo drago. Mislim da ova knjiga može uspešno da se obrati čitaocu koji nije s ovih prostora, mislim da sam ono specifično u njoj, ono što se odnosi samo na nas, ovde, uspeo da prikažem na dovoljno univerzalan način. Videćemo kako će se Jaz snaći u belom svetu, sad zaista imam utisak da se delo u potpunosti odvojilo od autora i zaživelo nekim svojim životom, rekao je Tuševljaković. 

Knjiga "Jaz" je ove godine bila u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Evropska nagrada za književnost biće uručena Darku Tuševljakoviću na svečanosti u Briselu 23. maja u reprezentativnom zdanju Koncert Nobl. Nagradu će uručiti Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, omladine sporta i kulture, zajedno sa najvišim predstavnicima Evropskog parlamenta. Evropska nagrada za književnost sastoji se iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra. 

Raniji dobitnici Evropske nagrade za književnost iz Srbije bili su Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.
MarketingNajnovije vesti