• “Nikola Tesla i Mark Tven – prijateljstvo dvojice velikana Zlatnog doba”

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U petak, 23. januara, u 19.30 časova, u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo https://sr-rs.facebook.com/bibliotekapancevo , autori rada (Bratislav Stojiljković, Dragoljub A. Cucić, Zoran Pajić) održaće predavanje, u kojem će biti sažeto sve poznato o druženju između Nikole Tesle i Marka Tvena.

    Nikola Tesla – čuveni naučnik, inženjer i pronalazač; Mark Tven – slavni književnik, putopisac i satiričar; obojica vesnici novog vremena. I Tesla i Tven najveću slavu doživeli su tokom Zlatnog doba (engl. The Gilded Age), koje obuhvata kraj 19. i početak 20. veka. Ono što ih je spojilo bila je ljubav prema nauci i pronalascima. Vremenom su postali dobri prijatelji, puni međusobnog poštovanja i dubokog uvažavanja za rad i doprinos onog drugog. U radu su predstavljena brojna svedočanstva o njihovom prijateljstvu, od kojih se neka čuvaju u Teslinoj zaostavštini u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Tu se, pored brojnih arhivskih dokumenata, ličnih i tehničkih predmeta, novinskih isečaka, monografskih i serijskih publikacija, nalazi i desetak fotografija i nekoliko pisama iz korespondencije. Otkrivanjem pozadine nastanka ovih artefakata, rekonstruisaćemo događaje koje su oni neposredno inicirali i upotpuniti sliku o njihovom druženju. Cilj rada jeste da bliže predstavi njihovo prijateljstvo i otkrije nove, manje poznate detalje iz životnih priča dvojice zaslužnih ljudi, koji su svojim umećem i radom stvarali novi i bolji svet.

    U novembarskom broju časopisa “Mark Twain Journal”http://www.marktwainjournal.com/ objavljen je rad “Nikola Tesla i Mark Tven – prijateljstvo dvojice velikana Zlatnog doba”.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]