• NOVA FESTIVAL: Velika strip izložba, pet koncerata i jedan performans, u tri grada

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak, 26. septembra, održana je konferencija za medije u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu, na kojoj je predstavljen program predstojećeg Nova Festivala 2017.

    Kako je saopštila izvršna direktorka festivala, Monika Husar Tokin, festival se treću godinu zaredom održava sa željom da promoviše savremenu umetničku scenu, domaću i inostranu, sa posebnim akcentom na dva segmenta: strip i muziku.

    – Tokom ove tri godine, naš se program iz Pančeva, u kom je festival i osnovan, lagano proširio i na Kovin i na Beograd, pre svega zahvaljujući interesovanju naših partnera (Zadužbina Ilije M. Kolarca, Galerije Perpretuum mobile” i Centra za kulturu Kovin), a potom i zahvaljujući našim pokroviteljima: Ministarstvu kulture i informisanja, SO Kovin, Erste Banci ii kompaniji Merkator. Sa nama su ove godine, kao i prethodnih godina naša čvrsta podrška, Italijanski institut za kulturu (u ulozi suorganizatora strip izložbe), Austrijski kulturni forum i Ambasada Republike Poljske. Svima se zahvaljujemo na ukazanom poverenju – istakla je Monika Husar Tokin.

    U okviru strip segmenta Nova Festivala 2017, 3. oktobra u 19h u Bioskopu „Vojvodina” u Pančevu biće otvorena velika međunarodna strip izložba „Živeo Kavandoli!”, uz učešće više od 100 autora iz celog sveta, pod nazivom „Živeo Kavandoli!”, a u organizaciji udruženja “Komunikart” i Nova Festivala, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše i Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu. O ovom značajnom programu govorio je Davide Skalmani, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu:

    – Veliko nam je zadovoljstvo što smo partneri na ovom projektu, koji dovodimo u Srbiju, u Pančevo. Najjednostavnije stvari je po pravilu najteže izvesti i napraviti na pravi način. Samo su vrhunski umetnici sposobni za takav poduhvat. Upravo je o tome reč kada govorimo o Kavandolijevoj “Liniji”, jer ona u sebi nosi čitavu istoriju i kulturu Italije i Evrope. Ono što “Liniju” i danas čini prisutnom živom je njena vitalnost i ironija.

    Takođe, u okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja.

    Dan kasnije, 4, oktobra na istom mestu, Serđo Kavandoli pričaće o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada. U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje Skrivene priče svedenih formi. Ova zanimljiva paralela između kreacije koja je rezultat oblikovanja u glini neolitskog čoveka, sa rešenjem do kojeg je došao jedan savremeni umetnik, šest i po hiljada godina kasnije, biće tema njegovog predavanja. Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama Wireless Media, koji je osmislio Lazar Džamić, naš istaknuti kreativni strateg, pisac i predavač, pod nazivom „La Linea i marketing: Kako oživeti neživo”. U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

    O ovim programima i izložbi govorio je i selektor strip segmenta Nova Festivala 2017, Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf:

    – Ja sam bio jedan od autora pozvanih na izložbu u Breši, u Italiji, 2015. godine, posvećenu Kavandoliju, kao najvećoj figure italijanske popularne kulture 20. veka. Nekako mi se činilo logičnim da ta izložba bude postavljena u našoj sredini, s obzirom da je Linija” jedan od najznačajnijih animiranih karaktera i danas prisutnih u našoj kulturi. Za Nova Festival i izložbu u Pančevu pozvali smo i domaće strip autore, koji su svojim radovima doprineli obeležavanju desetogodišnjice smrti velikog majstora.

    U okviru muzičkog segmenta Nova Festivala 2017, koji će se održavati od 5-8. oktobra u tri grada, Pančevu, Beogradu i Kovinu, na programu je pet koncerata i jedan audio performans. Prve večeri
    muzičkog programa, 5. oktobra u 20 sati, u Centru za kulturu Kovin, nastupiće Milana Zarić/Richard Barrett Duo (Srbija/V. Britanija). Druge večeri, 6. oktobra, festival se seli u Pančevo, u dvoranu Apolo, gde su na program dva nastupa: Filip Krumes Quartet (Srbija) i LAM Trio (Poljska). Treće festivalsko veče održaće se u subotu, 7. oktobra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, kada su na program koncerti Katharina Klement/Martin Siewert Duo (Austrija) i Orkestra Tušta i tma (Srbija). Selektor muzičkog programa je Nikola Marković, urednik emisije „Džez” na Radio Beograd 3 i osnivač džez portal Jazzin.rs, koji je na konferenciji o program rekao:

    – Tokom prethodne dve godine iskristalisalo se da nam najviše odgovara i najlakše komuniciramo sa umetnicima koji se bave umetnošću na razmeđi savremene klasične muzike, džeza i slobodne improvizacije, i negde u tom smeru je išao ovogodišnji izbor programa. Naročito smo ponosni na domaće umetnike koje smo podstakli da izađu iz svojih standardnih umetničkih okvira, i da pokrenu neke nove projekte koji su slobodniji i avangardniji od onoga što je karakteristično za njihov dosadašnji rad.

    Na posebnom programu, 8. oktobra, Katharina Klement će se u Istraživačkoj stanici za savremenu umetnost „Perpetuum Mobile” predstaviti i neobičnim zvučnim performansom posvećenim Beogradu, predstavljajući i drugu stranu svoje nesvakidašnje muzičke persone.

    U utorak, 26. septembra, održana je konferencija za medije u prostorijama Italijanskog instituta za kulturu, na kojoj je predstavljen program predstojećeg Nova Festivala 2017.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura