Kultura

Nova napunila Apolo!

Pančevo, Ned, 16/10/2016 - 14:52
Mirjana Marić Veličković

Centralni muzički program drugog izdanja Nova Festivala – Festivala nove umetnosti, održan je u subotu, 15. oktobra u dvorani Apolo, a pred prepunom salom nastupali su austrijski duo FredDo i sprsko-mađarski sastav, Szilard Mezei Tubass Quintet.

Najnoviji projekat pijaniste Frederika Neyrincka i flautistkinje Doris Nicoletti, Duo FredDo, predstavlja vezu između muzike i arhitekture u neobičnoj sinergiji umetničkog i filozofskog pristupa stvaralaštvu. Filozofi poput Šopenhauera i Šellinga formirali su koncept arhitekture kao zamrznute muzike, dajući ovoj ideji teoretski okvir, dok su kompozitor Xenakis i arhitekta Le Corbusier pristupili i muzičkoj realizaciji. Duo FredDo ide korak dalje u razradi ovog kreativnog koncepta, izvodeći dela niza mladih umetnika iz Austrije, dajući šansu svakom od njih da pronađe vlastito viđenje veze muzike i arhitekture. Kratki komadi i minijature za flautu i klavir tako oslikavaju korelaciju sa određenim zgradama ili ikonama, stilovima u arhitekturi, ili referišu na teoretska razmišljanja o ovoj temi.

NOva
nova-zatvaranje_1.jpg

 

– Kompozitori ponekad traže veoma specifične stvari. U prvoj numeri koju smo izveli bilo je dosta harmonija, korišćene su i žice klavira. Dodirivanjem žica dobija se drugačija harmonija, koja proizvodi sasvim novi zvuk. Kompozitori upravo to traže i žele da se klavir koristi na razne načine, ne samo klasični. Isto je i sa flautom, kojom se kroz razne tehnike može povećati skala mogućnosti na instrumentu, rekao je Frederik Neyrinck.

nova-zatvaranje_4.jpg

 

Na koncertu se izvedene dve svetske premijere, numera Botox landscapes – ka'mi i Searching For Spaces – Margareta Ferek-Petric. 

– Drago nam je što smo imali prilike da donesemo muziku iz Austrije. Zahvalni smo Austrijskom kulturnom forumu na podršci, kao i austrijskom projektu NASOM (New Austrian sound of music), koji takođe podržavaju muzičare koji sviraju izvan ove zemlje. Atmosfera je bila odlična. Divno je izvoditi pred prepunom salom publike. Festival je zaista odlično organizovan, rekao je Frederik Neyrinck.

 

nova_2.jpg

 

Nakon prvog koncerta usledio je nastup Tubass Quinteta koji je atipični ansambl sa četiri kontrabasa i tubom. U ovom sastavu Szilard Mezei se predstavlja kao kontrabasista, izmešten iz komforne zone sviranja matičnog instrumenta, viole.

– Ja nisam kontrabasista, ali volim taj instrument, rekao je Szilard i dodao: 

– Interesovalo me je kako će zvučati kvintet u kojem svi sviraju u donjim lagama. Muzika koju smo izvodili je komponovana posebno za ovu priliku. 

nova_1.jpg

 

Violista i kompozitor Szilard Mezei, živi u Senti. Počev od ranih dvehiljaditih se etablirao kao umetnik koji je priznatiji u inostranim nego domaćim okvirima. Recenzije njegovih albuma pojavljuju se u najpoznatijim džez medijima poput Downbeata ili sajta AllAboutJazz, a njegova izdanja objavljuju i cenjene kuće poput Not Two.

Izuzetnim nastupima sastava Duo FredDo i Szilard Mezei završen je drugi Nova festival, koji je ove godine održan u organizaciji udruženja „KomunikArt” i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Collegium-a Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin.

nova-zatvaranje_2.jpg


Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.