Kultura

NOVE TEHNOLOGIJE: Multimedijalna instalacija u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu

Pančevo, Sre, 06/12/2017 - 09:08
Aleksandar Stojković

Izložba XI Nove tehnologije – tehnologije mišljenja otvorena je u utorak, 5. decembra u Galeriji savremene umetnosti u Pančevu. „Nove tehnologije“ su orijentisane ka proizvodnji i promociji sadržaja namenjenog edukovanju i informisanju stručne i šire publike o razvoju, inovacijama u savremenim umetničkim praksama, kao i njihovoj popularizaciji. Ideja ovogodišnje manifestacije uključuje temu novih mogućnosti mišljenja.

Ovogodišnji selektor „Novih tehnologija“, Selman Trtovacj e za izložbu odabrao radove jedanaest umetnika koji se predstavljaju radovima u različitim medijima.

- Kada me je koleginica Ivana Markez Filipović pitala da li bih mogao da osmislim koncepciju i izaberem umetnike za tradicionalnu pančevačku izložbu pod nazivom Nove tehnologije, prvo sam pomislio da u nazivu Nove tehnologije – onako kako ja doživljavam umetnost – nešto nedostaje. Tema Nove tehnologije, kako sam razumeo, odnosila se pre svega na nove umetničke prakse u takozvanim novim medijima. Pošto živimo i radimo u zemlji u kojoj ssu produkcijske mogućnosti umetnika u novim medijima, uz korišćenje high-end tehnologija, relativno skromne, nije bio veliki izazov razmišljati o izboru umetnika koji bi se uklopili u tu koncepciju. Ono što je mene kao umetnika, u ovom slučaju i selektora, više zanima, jeste šire polje, pitanje novog mišljenja u umetnosti uopšte, koje ovde možda možemo povezati direktno i indirektno, sa novim tehnološkim mogućnostima koje su nam raspoložive. Tako se u naslovu pojavio dodatak – Nove tehnologije mišljenja, objasnio je u katalogu izložbe Selman Trtovac.

 

nove_tehnologije_2017_img_7040.jpg

 

U pančevačkoj Galeriji savremene umetnosti imamo priliku da vidimo radove Sanje Latinović (SRB), Branislava Nikolića (SRB), Vladimira Freliha (HR), Gorana Dragaša (SRB), Radenka Milaka (BIH), Bilјana Đurđević (SRB), Dragana Vojvodića (SRB), Vesna Tokin (SRB), Milorada Vujašanina Cuje (SRB), Nenada Glišića (SRB) i selektora Selmana Trtovca (SRB).

- Svi odabrani umetnici polaze sa različitih pozicija, izražavaju se kroz različite medije, imaju različite pristupe, različite strategije u umetnosti, ali ih povezuje težnja da istražuju nepoznato, da se suočavaju sa novim načinom mišljenja. Oni se nikako ne zadovoljavaju dominantnim stereotipima i trendovima u umetnosti danas, rekao je Trtovac.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

 

nove_tehnologije_2017_img_7049.jpg


Marketing

Najnovije vesti