• Obeležen dan rođenja Đorđa Vajferta

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 15. jul – Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ u petak, 15. jula obeležilo je dan kada je 1850. godine u Pančevu rođen velikan srpske istorije Đorđe Vajfert, polaganjem venca na njegov grob.

    Kako predsednik Udruženja Siniša Janković kaže, obeležavanje ovog dana na neki način predstavlja i ispravljanje nepravde koja je načinjena pre mnogo godina, jer se dugo smatralo da je Đorđe Vajfert rođen 15. juna. Ovaj netačan podatak, prvi put se našao u knjizi Feliksa Milekara, koji je po nalogu Đorđa Vajferta napisao knjigu o porodici Vajfert. Nikola Vlajić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture otkrio je ovaj podatak, koji je sve vreme bio dostupan u Katoličkoj crkvi u Pančevu.

    „Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ pokušava da obnovi sećanje na Đorđa Vajferta. Ovom manifestacijom želimo da na jednom mestu okupimo sve institucije, ustanove i organizacije koje osnovao Đorđe Vajfert, kao i gradove u kojima je boravio, živeo i radio, a to su pre svega Bor, Kostolac, Knjaževac”, rekao je Janković. On je istakao podatak da je Đorđe Vajfert bio počasni građanin grada Knjaževca, guverner Narodne banke i osnovač pivare u Beogradu.

    Organizatori su takođe izrazili želju da se formira koordinaciono telo predstavnika svih organizacija i objekata koje je osnovao Đorđe Vajfert, smatrajući da na taj način može da se sačuva od uništenja bogato materijalno i duhovno nasleđe Đorđa Vajferta.

    M. M. Veličković

    PANČEVO, 15. jul – Udruženje građana „Muzej pivarstva Đorđe Vajfert“ u petak, 15. jula obeležilo je dan kada je 1850. godine u Pančevu rođen velikan srpske istorije Đorđe Vajfert, polaganjem venca na njegov grob.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura