Kultura

Objavljena knjiga "Plaža nesanica" Jasmine Topić

Izvor: 
013info Pet, 30/12/2016 - 19:51

Zbirka poezije "Plaža nesanica" Jasmine Topić objavljena je u petak, 30. decembra u izdanju Kulturnog Centra Novog Sada.

O svojoj zbirci poezije pesnikinja je pričala za Lifestyle 013info u novembru mesecu.

- Moja nova knjiga, na primer, prožeta je mnogim putovanjima, i stvarnim i unutrašnjim. Kada kažem stvarnim, mislim na dosta vremena koje sam provela po književnim rezidencijama u različitim državama, i to se lepo vidi u potrebi da se ta mesta povremeno i markiraju – kao onaj check in na Fejsbuku. Unutrašnja putovanja su već nešto sasvim drugo. Kada čitamo, takođe prolazimo kroz te specifične procese poređenja sebe s napisanim. To nije ekskluziva onih koji pišu, već pre svega čitalaca. I sastavljanje knjige je proces, a on zaista nekad zavisi od samog teksta. Sedneš da radiš na pesmama, npr, ali možeš danima da sediš i da se ništa ne pokreće u tebi, da ne vidiš te, nekad gotovo neprimetne a veoma važne, promene koje treba uneti u stih... i onda, odjednom, dođe dan kad se to sve otvori, kao da ti sam tekst dopušta mogućnost „proviđenja”. Generalno, privilegija pesnika je što mogu da pišu i na plaži, mada, na plaži si prepušten prirodnim elementima, jer leto uklanja i sumnje, i dileme i tegobe iz čoveka, daje mu mogućnost da bude i uživa u trenutku. O tome pišem u „Plaži nesanici" i biće, nadam se, prilike da se tom knjigom posebno i vrlo uskoro pozabavimo, rekla je Jasmina Topić.

Najnovije vesti

Sport

Pančevka srebrna u Atini

Andrea Stojadinov, džudistkinja DžK Dinamo Pančevo, osvojila je srebrnu medalju na 9. Ilijadis eju džudo kupu. Ovo juniorsko takmičenje održano je prošlog vikenda u Atini, a mlada Pančevka  je do

Društvo

U sredu preventivni pregledi u Ivanovu

Meštani Ivanova imaće priliku da u sredu 29. marta prekontrolišu svoje zdravlje. Dom Zdravlja Pančevo tog dana od 8 do 10 sati organizuje preventivne preglede u Mesnoj Zajednici Ivanovo.