• Odabrani autori Rukopisa 39

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na konkurs za Rukopise 39 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije, ove godine radove je poslalo 315 autora sa ex-JU prostora, a žiri je iščitao blizu 1000 pesama i priča. Konkurs je završen polovinom februara, a novo izdanje Rukopisa ulazi u štampu sledeće nedelje. Od pomenutog broja, u ovogodišnjim Rukopisima je 56 autora, što je više nego prethodnih godina, ali je i takođe više zastupljena poezija nego proza. Izdavač knjige je Dom omladine Pančevo, a promocija zbornika biće 28. maja, u okviru dvodnevnog mini-festivala, u dvorani Apolo u Pančevu.

    Odabrani autori po državama su: Patrik Holz, Aleš Jelenko, Tonja Jelen, Jernej Kusterle (Slovenija); Zorica Petkoska, Pepica Stanoeva, Radmila Vankoska, Stefan Markovski (Makedonija); Aljoša Ljubojević, Alma Gačanin, Sandra Cvitković, Monika Zadro, Jovana Živanović (Bosna i Hercegovina); Jovana Bojović, Lazar Šćekić, Boris Bajić, Igor Varga (Crna Gora); Monika Herceg, Fedora Kraljić, Goran Čolakhodžić, Josip Čekolj, Tino Deželić, Mislav Habulin, Dario Livaja, Marija Dejanović (Hrvatska); Anđela Dubljević, Jovana Jankov, Ivan Ivazović, Stefan Stanojević, Jovana Ivanović, Snežana Nikolić, Aleksa Milosavljević, Miloš Ristić, Andrijana Mihajlović, Nusreta Beranac, Radovan Sinđelić, Nikola Đurđević, Nikola Marković, Nemanja Stojković, Ana Čuljak, Ana Miloš, Dunja Karanović, Slobodan Kalinović, Milan Mažibrada, Marko Kragović, Anđela Pendić, Uroš Đurković, Milica Ulemek, Stefan Basarić, Miloš Markov, Jelena Milutinović, Stevan Tatalović, Milica Milosavljević, Marija Dragnić, Marko Savić, Dušanka Kovačević (Srbija).

    Žiri je radio u sastavu: Jasmina Topić (glavni urednik), Dragana Mladenović, Čarna Popović, Ana Ristović (Slovenija) i Zvonko Taneski (Makedonija).

    Odabrani autori biće kontaktirani i obavešteni o detaljima dolaska i o programu manifestacije. Oni, koji ne budu bili u mogućnosti da se odazovu, dobiće autorske primerke na adrese koje su naveli prilikom slanja radova. Organizator, Dom omladine Pančevo, i žiri se zahvaljuje svim autorima koji su učestvovali na konkursu.

    Rukopisi izlaze već 38 godina i jedan su od najstarijih pančevačkih kulturnih brendova, posebno  zbog činjenice da je Pančeva oduvek imalo jaku književnu scenu, pa su tako u uredništvu ovog Zbornika uvek bili afirmisani pisci našeg grada. Inicijator Rukopisa bio je Momčilo Paraušić, pesnik i profesor filozofije u pančevačkoj Gimnaziji, a prvi Rukopisi su izašli iz štampe 1976. godine kao knjiga mlade poezije Pančeva (u biblioteci ,,Žiža – Pojave“ u izdanju lokalnog lista Pančevac i u tiražu od 2000 primeraka). Paraušić je bio urednik u narednih 7 izdanja, a izdavač Rukopisa je jedno vreme bila i ,,Libertatea“ časopis i izdavačka kuća na rumunskom jeziku, dok je Dom omladine potpisivan kao organizator i finansijer. S godinama se broj autora neprestano proširivao, a Paraušić kaže: ,,Generacijski duh, koji i povezuje ove listove, prepoznaje se kao otpor umornoj esenciji i instituciji pruža novu generaciju stavljajući se u ulogu subjekta večite mladosti revolucije(…)“

    Četvrti broj Rukopisa zvanično prelazi na adresu Doma omladine i tu se zadržava do današnjeg dana. U uredništvu Rukopisa smenjivali su se poznati književnici, književni i kulturni delatnici, urednici i novinari: Bogdan Mrvoš, Miloš, Nikolić, Joan Flora, Zoran Dušković, Dušan Vukajlović, Edvard Jukić, Božidar Vujić, Vasa Pavković.  Ipak, prilike u državi počele su prvo da se prepoznaju i po smanjenom tiražu. Rukopisi 6 1981. štampani su u tiražu od 1000 primeraka, 1983. u tiražu od 500 a 1993. na 300 primeraka. Međutim, kreativna energija i ideja Rukopisa samo se širila i to i na druge gradove širom Srbije, a potom i nekadašnje Jugoslavije. Godine 1989. Rukopisi postaju Zbornik poezije i kratke proze mladih Jugoslavije. Neki od danas poznatih književnika bili su tada autori Rukopisa: Zoran Đerić, Divna Vuksanović, Sreten Ugričić, Nemanja Mitrović, Dragan Hamović, Saša Radojčić i dr.

    Zbornik mladih Jugoslavije, prešao je sticajem okolnosti na SCG verziju SR Jugoslavije, a potom i samo Srbije. Međutim, svest o tome da je naš region jedinstven kulturno-umetnički prostor uvek je bila pristuna, a dolaskom novih, mlađih urednika, Rukopisi se vraćaju JU konceptu, ovog puta samo s prefiksom ex. Rukopisi 24 zvanično su prvi Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora ex-JU. Autori iz nekadašnje zajedničke države prvo su se povremeno i stidljivo javljali, i prvi u tome su bili Makedonci, a danas imamo veoma dobru recepciju Rukopisa od Vardara pa do Triglava.

    Novu uredničku ekipu u poslednjih 20 godina predvode: Goran Trailović, Jasna Milićev, Jasmina Topić, Dragana Mladenović, Jelena Angelovski, Vule Žurić, Nemanja Rotar, Dejan Čančarević, kao i dvoje najmlađih urednika u istoriji Zbornika: Čarna Popović i Miloš K. Ilić.

    Rukopisi su poslednjih nekoliko godine prerasli  dvodnevnu književnu manifestaciju, a organizator se uvek trudi, u skladu s finansijskim mogućnostima, da uvek ugosti barem po jednog autora iz regiona, pored domaćih koji se svake godine odazovu u velikom broju. Najbolji ambasadori Rukopisa upravo i jesu autori, koji nose uvek dobre utiske i pozitivnu energiju s promocije; i prenose informacije o konkursu. Rukopisi se zato nikad ne prodaju, već poklanjaju, a štampaju pod pokroviteljstvom Grada Pančeva. Rukopisi danas jesu jedinstven zbornik na teritoriji čitavog regiona i pionir, a i istovremeno možda i poslednji mohikanac, promovisanja mlade, neafirmisane a kvalitetne poezije i kratke proze, ulaznica u veliki svet malih regionalnih književnosti i prilika da njihovi autori uporede svoje radove s radovima vršnjaka iz ex-Ju republika.

    Na konkurs za Rukopise 39 – Zbornik poezije i kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije, ove godine radove je poslalo 315 autora sa ex-JU prostora, a žiri je iščitao blizu 1000 pesama i priča.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

    Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]