• Otvorena izložba o gradnji bečke „žile kucavice“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 3. avgust – U Istorijskom arhivu Pančeva otvorena je izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase – Od početka građevinskih radova do danas“, u organizaciji Austrijskog kulturnog foruma. 

    „Mi već nekoliko godina sarađujemo Austrijskim kulturnim forumom, oni su nam ponudili, a mi smo oberučke prihvatili da ugostimo ovu izložbu,“ kaže za Tanjug Dušan Milovanović iz Istorijskog arhiva Pančeva.

    Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu dr Johane Iršik rekao je prilikom otvaranja izložbe da je želja Foruma da izložba proputuje Srbijom, kako bi se posetioci upoznali sa istorijom, ali i otišli u Beč i videli Ringeštrase.

    A Ringštrase je onaj niz bečkih ulica niz koje se ređaju remek-dela arhitekture: Državna opera, zgrada Parlamenta, Gradske kuća, Becka berza, Burgteatar, zgrada Bečkog univerziteta, Muzej primenjene umetnosti, Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej.

    Ta „žila kucavica“ koja okružuje centralno istorijsko jezgro grada, u dužini od 5.2 km, bila je zamisao austrijskog cara Franje Josifa da otvori grad ka svojoj periferiji i pretvori ga od konzervativne prestonice u metropolu.

    Carevu ideju sproveo je Zigfrid Baumgartner

    Čim je završena prva, manja trasa kompletnog projekta, car je organizovao svečano otvaranje 1. maja 1865. godine, a na izgradnju celokupnog bečkog prstena, preciznije sedmougla, čekalo se još 48 godina.

    Kako je tekla izgradnja, posetioci mogu da saznaju prateći reprodukcije mapa, projekata i fotografija zgrada u Ringu Beča, uz zanimljive i informacijama bogate legende.

    Zgrade na Ringštraseu građene su u duhu istoricizma, a projektovale su ih arhitekte Teofil fon Hanzen, Karl Frajher fon Hazenauer, Gorfrid Zemper, Hajnrih fon Ferstel i Fridrih fon Šmit, a pretpostavlja se da je traga ostavio i sin prvog srpskog litografa Anastasa Jovanovića, arhitekta Konstantin Jovanović, koji je bio Zemperov učenik, a njegova dela u Beogradu su zgrada Narodne banke, Zadužbina Nikole Spasića u Knez Mihailovoj, a radio je i prvi projekat za zgradu Parlamenta i hram Svetog Save.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura