• Pančevac Ivan Grubanov predstavlja Srbiju na Bijenalu u Veneciji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U temu predstojećeg 56. Bijenala u Veneciji, koji se otvara 9. maja, a glasi “Sve budućnosti sveta”, savršeno se uklapa rad našeg predstavnika – “Ujedinjene mrtve nacije”. U srpskom paviljonu biće postavljena podna instalacija, po kojoj će posetioci gaziti sve vreme izložbe, a u njoj zastave država koje više ne postoje: Austrougarska, Sovjetski Savez, Čehoslovačka, Jugoslavija… Ovo simbolično preispitivanje političke istorije delo je umetnika Ivana Grubanova, a Pančevci mogu da se pohvale da je njihov sugrađanin. Iako rođen u Beogradu, 1976. godine, u našoj sredini je odrastao, pohađao pančevačku Gimnaziju, ponikao kao umetnik.

    O Pančevu i ostalim umetničkim centrima

    Koliko mu to znači i koliko ceni naš grad, govori njegov komentar:
    – Pančevo je u jednom razdoblju bilo veoma živ centar likovne umetnosti. Bijenale u Pančevu, impozantna Galerija savremene umetnosti, na čijem mestu je sada kafe, bili su nosioci ovog zaleta. Takodje je postojala kritična masa ljudi, stvaralaca u domenu likovnog, koji su svojim radom inspirisali mlađe kolege“.
    Na pančevačkom Salonu, koji pominje, izlagao je nekoliko puta i bio nagrađivan. Priznanja su stizala i u Beogradu i Novom sadu, a u inostranstvu su to bile školarine za usavršavanje.
    Grubanov je posle završenog Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu boravio na Rijsk akademiji u Amsterdamu, zatim u Londonu i Madridu. O svom školovanju kaže:
    – Postdiplomske studije u Holandiji su bile formativno iskustvo, a najintenzivniji period učenja je bio samostalan umetnički život i rad u Londonu. Veličina i živost londonske umetničke scene donosili su nova likovna iskustva i uzbudljive susrete sa inovativnom umetnošću gotovo svakodnevno.
    Pančevački umetnik bavio se crtežom, stripom, fotografijom, video materijalima, slikama, instalacijama. Njegova dela videli su posetioci na 20-ak samostalnih i skoro 100 zajedničkih izložbi. Učestvovao je kao gost na mnogim predavanjima u svetskim gradovima, tako da njegov rad poznaju u Berlinu, Londonu, Atini, Madridu, Leonu, Den Hagu, Istambulu, Njujorku. Pre “Ujedinjenih mrtvih nacija” zapaženi su bili njegovi crteži sa Miloševićevog suđenja u Hagu, koncept “Zlog slikara”, “Dimne zavese” i “Mrtve zastave”, koje su direktno prethodile poslednjoj instalaciji. Primetno je stalno traganje za novinama u likovnim izrazu i komentarisanje društvene realnosti.
    Iako je učestvovanjem na Bijenalu u Veneciji privukao pažnju umetničke javnosti na sebe više nego ikad, ne bez gorčine ističe kako, za razliku od stranih, ni jedan univerzitet u našoj zemlji nije hteo da ga zaposli kao predavača. A od tog pedagoškog rada i prodaja slika,koja je očigledno mala u današnje vreme, umetnik živi.
    Pred sobom trenutno ima jasan i važan posao da predstavlja Srbiju na najznačajnijoj svetskoj izložbi, i zato ne pravi druge planove.
    D. J.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]