• Pančevačka promocija knjige „Gde je moja kuća“ Ivanke Radmanović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Zbirka poezije i kratkih priča Gde je moja kuća naše sugrađanke Ivanke Radmanović biće po prvi put predstavljena Pančevcima u Svečanoj sali Narodnog Muzeja Pančevo, u petak, 16. decembra u 19 časova.

    U programu će, pored autorke, učestvovati mladi i višestruko nagrađivani umetnici Đorđe Marković, dramski umetnik koji će govoriti stihove iz knjige i Nikola Đurica, klarinetista. Moderator programa je književnica Gordana Vlajić, a specijalni gost je mladi Pančevac i student režije na FDU Aljoša Dakić, koji je za ovu priliku snimio video prikaz inspirisan stihovima pesnikinje.

    Gde je moja kuća je treća samostalna knjiga Ivanke Radmanović. Izašla je iz štampe početkom oktobra 2016, a izdavači su PROMETEJ, Novi Sad i Udruženje književnika Srbije. 

    Za razliku od prethodnih zbirki  AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi (ARTE 2013, nagrada POET) i Rajski kavez ( Udruženje književnika Srbije, 2014, nagrada Milan Rakić) u ovoj knjizi, umesto ljubavnom poezijom, autorka se predstavlja refleksivnom pesmama. 

    – Knjiga ima šest ciklusa, od kojih svaki počinje pričom. Kroz simboliku, slikanje prirode, kroz likove onih koji su minuli, cilj ove knjige je bio da na nesvakidašnji način prikažem fizičko i duhovno okruženje u kome obitavamo, traganja sa kojima se suočavamo, odnos prema prolaznosti života, ljudskoj sudbini. Otuđenost, lutanja, otkrivanje neslućenog, dragocenost trenutka,  a zatim i pronalaženje svetlosti i smiraja u sopstvenoj duši neki su od motiva koji se pojavljuju u pesmama – rekla je autorka.

     

    – Kao što me je rukovet stihova Ivanke Radmanović objavljena u zbirci AMARANT ili O besmrtnoj ljubavi svojevremeno navela na pomisao da postoji nezavisan život jezika ,tako me novi rukopis iste autorke Gde je moja kuća, navodi da pomislim kako je naše vreme demantovalo teoriju da više nema istinskih, a kamoli velikih pesnika koje će otkrivati tek buduća vremena. Čini se da će Ivanka Radmanović na pitanje gde je moja kuća dobiti odgovor tek kad se nađe u sazvežđu istinskih pesničkih zvezda srpskog jezika. – napisao je akademik, Matija Bećković.

    Pančevcima će po prvi put biti predstavljena zbirka poezije i kratkih priča Gde je moja kuća naše sugrađanke Ivanke Radmanović u Svečanoj sali Narodnog Muzeja Pančevo, u petak, 16. decembra u 19 časova.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]