Foto: KUD Abrašević
Kultura

Pančevački „Abrašević" gostovao na Siciliji

Izvor: 
013info Pon, 19/03/2018 - 08:00

KUD „Abrašević“ Pančevo je od 3.do 11.marta učestvovalo na 73. Međunarodnom festivalu folklora u Agriđentu na Siciliji pod nazivom Mandorlo in Fiore.

Ovaj Festival pre slavi dolazak proleća, obeležen cvetovima badema, pripada kulturnoj tradiciji Sicilijanskog naroda i simbolizuje mir među zemljama učesnicama. Odatle se i odigravaju defilei dugački po nekoliko kilometara, stazom mira kod hrama Konkordija ali i kroz sam grad Agriđento.

Učesnici iz dvadeset zemalja iz svih krajeva sveta, među njima i ponosni Abrašević, predstavilo je svoju zemlju i svoj grad.  

 

Festival je za igrače bio vrlo zahtevan, zbog svakodnevnih obaveza koje su trajale od ranih jutarnjih do kasnih večernjih časova, pa se dešavalo da prvi nastup počne već u 10:00 ujutru a da se poslednji završi oko ponoći. Ipak ansambl Abrašević je na sve obaveze zadate od strane organizatora odgovorio uspešno i na najlepši mogući način predstavio svoju zemlju. Poslednjeg dana festivala, na samom zatvaranju bilo je oko 300 hiljada ljudi! Ovaj festival spada u red najvećih festivala ove vrste na svetu.

- Upoznali smo puno novih prijatelja, razmenila iskustva, sa svim učesnicima, učili nešto o tradicijama drugih naroda, učili druge našoj tradiciji, objasnili ljudima gde se nalazi Pančevo, učili ih nazivima delova naše narodne nošnje, učili ih srpski jezik i mnogo toga lepog doživeli, što će ostati zabeleženo ne samo u našem sećanju, već i u istorijatu Abraševića jer je ovo bila definitivno jedna od velikih i uspešnih turneja. Prešli smo preko 5000 kilometara i u odlasku na Festival obišli Rim, a u povratku Firencu, priča Lela Stojnov, predsednica Abraševića.

Ova turneju će ostati članovi Abraševića pamtiti i po događaju čiji su snimak objavili gotovo svi mediji u regionu. U pitanju je susret  članova pančevačkog kulturno-umetničkog društva sa članovima hrvatskog ansambla, gde je spontano došlo do zajedničke pesme „Đurđevdan“, „Miljacka“, „Lipe cvatu“, pored zastava koje su se viorile jedna pored druge, ali gde je bilo i suza radosnica i zajedničkog kola.

- Pitali su se Italijani, prolaznici kako je moguće da Hrvatska i Srbija, zagrljeni igraju i pevaju zajedno. Razbili smo im te predrasude o nama kao narodu da smo mi samo ratnički nastrojeni i dokazali i pokazali da nam je dosta mržnje, ratova i usijanih glava, već da želimo mir i jednostavno život, ono što eto i simbolizuje ovaj Festival, objašnjava Lela Stojnov.

Pančevački Abrašević je imao najraznovrsniji program na festivalu, čime sumo samo potvrdili bogatstvo naše kulture i tradicije.

- Nastavljamo dalje, čekaju nas nove obaveze a nadamo se da će neko prepoznati naš trud i da će nam pomoći da prevaziđemo materijalne probleme, koji su nas pratili i na ovoj turneji ali koje organizator nije mogao da primeti jer se borimo kako znamo i umemo, završava priču o gostovanju na Siciliji Lela Stojnov.

 Marketing

Najnovije vesti