Kultura

Pančevka koja je svirala sa muzičarima najpoznatijeg simfonijskog orkestra na svetu

Pančevo, Ned, 10/09/2017 - 10:20
Aleksandar Stojković

Oboistkinja Marija Nikolić ostvarila je ono o čemu svaki mladi muzičar sanja. Tokom avgusta ona je svirala sa muzičarima iz čuvene Bečke filharmonije, verovatno najpoznatijeg simfonijskog orkestra na svetu.

Marija je, kao jedina iz Srbije, sa još pedesetak mladih muzičara iz čitavog sveta učestvovala u projektu International Orchestra Institute Attergau 2017. Od muzičara koji su učestvovali u projektu i članova Bečke filharmonije formiran je simfonijski orkestar. U Austriji je Marija provela tri nedelje, a ovaj orkestar u tom periodu održao četiri koncerta. Sa ovim mladim ljudima radili su koncertmajstor Bečke filharmonije Rajner Honek i dirigent Johanes Vildner. 

- U divnom sećanju ostao mi je koncert u zamku Schloss Kammer na severu Austrije. Zamak je na jezeru, a svirali smo u ogromnoj sali i sve je to zvučalo odlično, rekla je za 013info Marija Nikolić.

Marija se od početka školovanja izdvajala izuzetnim talentom i muzikalnošću. Završila je osnovne i master studije na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, prosek ocene 9,90.

U svojoj muzičkoj karijeri do sada je osvojila 21 prvu nagradu, kao solista i član kamernog sastava, a dva puta je bila “Pokrajinski laureat”  - 2003. i 2008. godine.

 

Foto: Martin Kubika
becka_filharmonija_u_zamku.jpg

Marija je imala priliku da se druži i sa bečkim simfoničarima.

- Simfonijski orkestar je napravio jednu probu samo za nas. To je bilo neverovatno, nikada to neću zaboraviti. Sve to je zvučalo savršeno, svaka fraza na svom mestu, ma otvorio mi se drugi svet, ispričala nam je Marija.

Da ovo nije jedan od onih projekata koji su kratko ostvarenje sna pokazalo se vrlo brzo. Naime, Marija je već početkom septembra dobila poziv da se opet pridruži Bečkoj filharmoniji i to u godini kada se proslavlja 175 godina njenog postojanja. Ovog puta to će biti profesionalni angažman.

- Presrećna sam. Još uvek ne znam kakav će to angažman biti i ne smem ničemu unapred da se nadam. Nestvarno mi je, rekla je za 013info Marija.

 

marija_nikolic_2.jpg

 

Pančevo je grad prepun dobrih muzičara, a Bečka filharmonija nam je to i potvrdila. Nadamo se da ćemo, kada 1. januara uključimo televizor da bismo gledali prenos čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, među oboistima videti i našu sugrađanku Mariju Nikolić.Marketing

Najnovije vesti