Kultura

PANČEVO, BEOGRAD: U četvrtak počinju „Rukopisi 41"

Pančevo, Sre, 16/05/2018 - 08:26
Aleksandar Stojković

Ovogodišnji  „Rukopisi" biće održani U Beogradu i Pančevu od 17. do 19. maja. U Zborniku poezije i kratke proze mladih sa prostora EX YU pod nazivom "Rukopisi 41" ove godine naći će se 61 autor iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Makedonije. Žiri u sastavu: Jasmina Topić, Bojan Vasić, Srđan Gagić, Ana Ristović (Slovenija), Iskra Peneva i Petar Andonovski (Makedonija) napravio je izbor na osnovu 300 pristiglih mejlova i nekoliko radova običnom poštom, a preko 1000 poslatih pesama i priča. Konkurs je završen sredinom februara. Centralnim program čitanja održaće se 19. maja u Pančevu. Pored odabranih autora, specijalni gosti biće Lamija Begagić i Davor Ivankovac, pisci iz okruženja.

PROGRAM Četvrtak, 17.5. u 16h

Atrijum Narodne biblioteke Srbije, Skerlićeva 1, Beograd

Tribina „Pedeset godina pobune (ili: kada će već jednom ta Šezdeset osma?!)“

Učestvuju: Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina), Davor Ivankovac (Hrvatska), Danilo Lucić, Jasmina Topić, Srđan Gagić i Vule Žurić kao moderator.

„Rukopisi“ su i prošle, jubilarne godine, deo promotivnih tribinskih aktivnosti predstavili i mladoj beogradskoj književnoj publici. Ove godine, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije i pesničkim festivalom Trećeg trga „Trgni se! Poezija!“, kao svojevrsni uvod u svečano otvaranje ovog festivala, u atrijumu zdanja na Svetosavskom platou biće održana tribina posvećena pedesetogodišnjici studentske pobune. Mladi a već afirmisani književni stvaraoci razgovaraće o odjecima lipanjskih gibanja na današnju generaciju mladih buntovnika i o uticaju ideologije na njihovu poetiku. Planirano je da u razgovoru učestvuju i gosti pesničkog festivala, koji će biti svečano otvoren na istom mestu u 18h.

Petak, 18.5. u 20h

Dvorana „Apolo“ Doma omladine Pančevo, Maksima Gorkog 6, Pančevo

„Da vas čujemo!“ – književno veče gostiju „Rukopisa“

 

Učestvuju: Lamija Begagić (Bosna i Hercegovina), Davor Ivankovac (Hrvatska), Petar Andonovski (Makedonija) i mladi autori iz regiona. Pančevačka književna publika biće u prilici da se upozna sa književnim delom gostiju „Rukopisa“ i da čuje šta mladi i još mlađi pisci misle o sadašnjem stanju stvari na regionalnoj književnoj sceni.

 

21.30h

 

NaranDŽemovanje, Rukopisi edišn.

Na NaranDžemovanju su dobrodošli svi koji znaju i vole da sviraju, pevaju, repuju, bitboksuju ili recituju, ali i svi oni koji u muzici jednostavno uživaju. Specijalno za Rukopise, muzičari su dobili zadatak da na tekstove pesama koje su pristigle putem konkursa stvore originalnu muziku i premijerno izvedu kompozicije.

Subota, 19.5. u 16h

Plato Milana Mladenovića/Mali klub Doma omladine Pančevo, Svetog Save 10, Pančevo

Književna radionica za autore i posetioce festivala

Voditeljka radionice: Jelena Angelovski

 

19h

Dvorana "Apolo" Doma omladine Pančevo, Maksima Gorkog 6, Pančevo

Promocija Rukopisa 41 - učestvuju urednici i autori iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BIH, Crne Gore i Makedonije

21.15h

Koktel i žurkaMarketing

Najnovije vesti