Seoba Srba u Pančevačkom muzeju
Kultura

Pančevo dobija mozaik inspirisan Seobom Srba

Pančevo, Sub, 17/09/2016 - 09:37
Aleksandar Stojković

Grad Pančevo dobiće na poklon mozaik velikog formata inspirisan Seobom Srba, Paje Jovanovića, koji će izraditi profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, Miroslav Lazović, najavio je Nemanja Rotar, član gradskog veća zadužen za kulturu, na otvaranju izložbe „Od figuracije do apstrakcije"

Miroslav Lazović rođen je u Prokuplju, 1959. godine. Završio je Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu i magistarske studije iz oblasti zidnog slikarstva u klasi profesora Miodraga Vučaića Mirskog. Od 1993. godine radi na Fakultetu primenjenih umetnosti, na odseku Primenjeno slikarstvo. Član ULUS-a je od 1992. godine. Dobitnik je Ordena Svetog Save II stepena Srpske pravoslavne crkve i nagrade za trajno kulturno dobro grada Beograda „Zlatni Beočug“. 

Miroslav Lazović će, povodom 120 godina od nastanka čuvene slike, izraditi mozaik velikih dimenzija, 3x6 metara, koji će pokloniti Pančevu. Od Lazovića smo saznali da će mozaik raditi po ugledu na sliku koja se nalazi u Patrijaršiji.

Lazović planira da mozaik završi u januaru, a saznajemo da će, najverovatnije, mozaik biti postavljen u Velikoj sali Gradske uprave.

Najnovije vesti

Sport
Tamiš Pančevo - Mladost Zemun košarka KLS

Težak poraz „Tamiša" u Beogradu

Jedan od favorita za najviši plasman u Košarkaškoj ligi Srbije, ekipa beogradskog „Dinamika" u trećem kolu prvenstva ubedljivo je slavila protiv „Tamiša" rezultatom 78:55 (18:15; 21:19; 21:7; 18:

Sport

„Želji" bod u Sremskoj Mitrovici

Fudbaleri pančevačkog „Železničara" osvojili su bod u 11. kolu Srpske lige grupe „Vojvodina", pošto je duel sa ekipom „Radničkog" u Sremskoj MItrovici završen bez golova. Posle kiksa na svom