Fotoreporter portala 013info, Aleksandar Stojković, prima nagradu na 48. Salonu umetnosti Pančeva
Kultura

PANČEVO: Fotoreporteru portala 013info prva nagrada na 48. Salonu umetnosti

Pančevo, Uto, 30/10/2018 - 09:04
Suzana Prvulj


Aleksandar Stojković, fotoreporter i urednik infotmative portala 013info, dobitnik je prve nagrade na 48. Salonu umetnosti Pančeva, koji je svečano otvoren juče, 29. oktobra, u Galeriji savremene umetnosti. Ovogodišnja tema je umetnost/izraz=izlaz. 

Delo koje je proglašeno najboljim, to jest, fotografija pod nazivom „Bol”, prema autorovim rečima dvostruko je odgovorila na temu, zbog toga što se radi o emociji koja je lako prepoznatljiva, a takođe, predstavljen je umetnik koji je svojim preformansom odgovorio na nju.

 

Fotografija „Bol\" Aleksandar Stojković, prva nagrada na 48. Salonu umetnosti Pančeva
Fotografija „Bol", prva nagrada na 48. Salonu umetnosti Pančeva
bol_aleksandar_stojkovic.jpg

 

Stojković je kazao kako nije očekivao nagradu, to jest, da za njega posebno iznenađenje predstavlja to što je fotografija zauzela prvo mesto.

- Ovo bi trebalo da bude motiv i drugim pančevačkim fotografima da konkurišu i šalju radove, jer je fotografija ravnopravna s ostalim vidovima umetnosti. Meni se posebno dopala tema ovogodišnjeg Salona i mislim da je veliki deo autora odgovorio na nju, naveo je Stojković.

Odgovarajući na pitanje šta za njega lično predstavlja ova nagrada, kroz smeh je rekao je da će sada pristati na to da ga nazivaju umetnikom.

- Ja sam pre svega dokumentarista, fotografiju malo drugačije posmatram. I delo za koje sam dobio nagradu je detalj s programa Doma Omladine, sa preformansa Marka Nektana. Bez njega, ne bi bilo ni fotografije, dodao je on.

Druga nagrada pripala je Šandoru Šeberleu za delo „Pramac vikinškog broda”, a treću je dobila Vesna Pavlović za rad „Stigla vam je pošta”.

Tročlani žiri činili su: Ivana Markez Filipović, urednica programa vizuelnih umetnosti Kulturnog centra Pančeva, Branko Raković, redovni profesor na Fakultetu Likovnih umetnosti i Dragan Jelenković, redovni profesor Arhitektonskog fakulteta.

Ivana Markez Filipović izjavila je kako je bilo teško odabrati najbolje radove, ali da se žiri pre svega vodio idejom da to budu dela koja su odgovorila na temu i koja su ih podstakla da odreaguju na njih.

Ove godine, na Salonu su predstavljena 32 rada, koja će biti izložena do 13. novembra.

Aleksandar Stojković rođen je 1970. godine u Pančevu, a profesionalno se bavi fotografijom od 1991. godine. Imao je četiri samostalne izložbe. Radi kao fotograf Doma omladine Pančevo i fotoreporter portala 013info. Njegove fotografije objavljivane su u gotovo svim domaćim novinskim i internet izdanjima, ali i u svetski poznatim časopisima „Rolling Stone” i „L’Europeo”.
MarketingNajnovije vesti