• PANČEVO: Majski dani knjige u znaku austrijske književnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Šesnaesta po redu književna manifestacija Majski dani knjige održaće se od 27. do 31. maja u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo i biće posvećena austrijskoj književnosti. Uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma i grada Pančeva, u okviru ovogodišnjeg izdanja pod sloganom Pančevački književni valcer koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Barbara Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović i Milo Lompar. Osim glavnog, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

    U ponedeljak, 27. maja u 19.30 manifestaciju će svečano otvoriti Književno veče Barbi Marković, savremene književnice u okviru koje će, osim nje, govoriti i profesorka Jelena Kostić Tomović.

    Druge večeri manifestacije, u utorak 28. maja od 19.30 časovao održaće se Književno veče Elene Mesner i Riharda Šuberta, a književno druženje sa ovim austrijskim književnicima biće prilika da posetioci saznaju nešto više o njihovom stvaralaštvu, ali i o tom vekovnom susretu kultura.

    Program treće večeri manifestacije koji će se održati u sredu, 29. maja od 19.30 časova biće posvećen fenomenu Tomasa Bernharda, jednom od najznačajnijih austrijskih pisaca u okviru književne tribine Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima? o čemu će govoriti Barbi Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović.

    Osim razgovora posvećenih austrijskoj književnosti, ovogodišnja manifestacija biće u znaku stvaralaštva uvaženih srpskih autora, te će tokom pete večeri manifestacije, u četvrtak, 30. maja od 19.30 biti održan Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara, a u programu će učestvovati autor knjige i književnik Vule Žurić.

     

    Prateći program za decu obogatiće učešće BUDI (Bijenale umetničkog dečjeg izraza) festivala i predstavljanje kvalitetnih knjiga za najmlađe čitaoce. U utorak, 28. maja od 12 časova, Jasminka Petrović predstaviće knjigu Baštovanov san u BUDI paviljonu smeštenom u Narodnoj bašti. U sredu, 29. maja, u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12.00 časova održaće se predstavljanje knjige Ilustrovana biografija čika Jove Zmaja Jelene Dopuđ. U četvrtak, 30. maja u Gradskoj biblioteci Pančevo u 12 časova Stefan Tićmi i Nemanja Baćković predstaviće knjigu Ja sam Akiko, za koju je Tićmi dobio nagradu Politikinog zabavnika. U petak, 31. maja od 12 časova u Gradskoj biblioteci Pančevo, Zoran Penevski predstaviće svoju knjigu Sara i januar za dve devojčice koja je proglašena za najbolji roman za decu i mlade u 2018. godini.

     

     

     

    Program

    Ponedeljak, 27. 5. 2019.

    Književno veče Barbi Marković

    Učestvuju: Barbi Marković i Jelena Kostić Tomović

    (razgovor vodi Vule Žurić)

    Čitaonica biblioteke u 19.30

     

    Utorak, 28. 5. 2019.

    Književno veče Elene Mesner i Riharda Šuberta

    Učestvuju: Elena Mesner i Rihard Šubert

    (razgovor vodi Vule Žurić)

    Čitaonica biblioteke u 19.30

     

    Sreda, 29. 5. 2019.

    Književna tribina Bernhardovi sinovci ili šta je danas Bernhard nama, a šta njima?

    Učestvuju: Barbi Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert i Jelena Kostić Tomović

    (razgovor vodi Vule Žurić)

    Čitaonica biblioteke u 19.30

     

    Četvrtak, 30. 5. 2019.

    Razgovor o knjizi Crnjanski – biografija jednog osećanja Mila Lompara

    Učestvuju: Milo Lompar i Vule Žurić

    Čitaonica biblioteke u 19.30

     

    Prateći program

    BUDI na Majskim danima knjige

     

    Utorak, 28. 5. 2019.

    Predstavljanje knjige BAŠTOVANOV SAN

    Jasminka Petrović

    BUDI paviljon, Narodna bašta u 12.00

     

    Sreda, 29. 5. 2019.

    Predstavljanje knjige ILUSTROVANA BIOGRAFIJA ČIKA JOVE ZMAJA

    Jelena Dopuđ

    Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

     

    Četvrtak, 30. 5. 2019.

    Predstavljanje knjige koja je dobila Nagradu Politikinog zabavnika

    JA SAM AKIKO

    Stefan Tićmi, autor, i Nemanja Baćković, Politikin zabavnik

    Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

     

    Petak, 31. 5. 2019.

    Predstavljanje knjige SARA I JANUAR ZA DVE DEVOJČICE

    Zoran Penevski

    Gradska biblioteka Pančevo u 12.00

    Šesnaesta po redu književna manifestacija Majski dani knjige održaće se od 27. do 31. maja u organizaciji Gradske biblioteke Pančevo i biće posvećena austrijskoj književnosti. Uz pokroviteljstvo Austrijskog kulturnog foruma i grada Pančeva, u okviru ovogodišnjeg izdanja pod sloganom Pančevački književni valcer koji će se održati u čitaonici Gradske biblioteke Pančevo govoriće Barbara Marković, Elena Mesner, Rihard Šubert, Jelena Kostić Tomović i Milo Lompar. Osim glavnog, biće organizovan i prateći program posvećen deci, a ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]