• PANČEVO: Održana 54. Smotra muzičko-folkornog stvaralaštva južnog Banata (FOTO)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Kulturnom centru Pančeva, je u nedelju 18. juna održana 54. Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva južnog Banata, na kojoj su učestvovali izvođači sa podrčja Pančeva, opština Kovin i Kovačica. Smotra je bila posvečena izvornom narodnom stvaralaštvu – izvornim pesamama, igrama i muzici, koja po rečima Stojana Boškova iz Kulturno provetne zajednice Pančeva, koja je organizovala ovaj događaj, odražava autentično stanje i tradicionalnu igračku i muzičku kulturu, kao i kostim iz nekih vremena koja su prohujala.

    Na smotri je izvedeno 15 tačaka.Od izvođača sa teritorije Pančeva, videli smo SKPD „Đetvan“, KUD „Stanko Paunović“ NIS RNP, i Dom kulture „29. novembar“ iz Starčeva. 

    Najkvalitetniji izvođači sa zonske smotre nastušoće na pokrajisnkoj smotri. Iako pokrajinska smotra nije takmičarskog, već revijalnog karaktera, da bi mogli da nastupe na smotri višeg ranga učesnici moraju da zadovolje zadate umetničke kriterijume. Njih ocenjuje stručna komisija, a selektor u ime Pokrajine je bila Slobodanka Rac, koreograf iz Bačke Topole. Ko se kvalifikovao na pokrajinski nivo, takozvani „Panonski vašar“, koji će se održati od 21. do 23. septembra u Vrbasu, biće poznato krajem meseca.

    – Mi očekujemo da će i ove godine kao i nekih ranijih godina iz južnog Banata tamo biti učesnika iz ove regije. Ono što je ovde zanimljivo, to je da se na ovaj način održava tradicija, jedna muzička kultura koja je možda sada ugrožena savremenom tehnologijom, i nekim novim stilom i vetrovima koj duvaju, ali se ono što je autentično što je vredno što održava i našu duhovnu vertikalu se ovde vidi i što je autentično za južni Banat. Kako kod Srba tako i kod manjina – Slovaka, Mađara, rekao nam je Stojan Boškov.

    Nakon pokrajinskog, sledi i smotra na republićkom nivou. 

     

     

     

     

     

    U Kulturnom centru Pančeva, je u nedelju 18. juna održana 54. Smotra muzičko-folklornog stvaralaštva južnog Banata, na kojoj su učestvovali izvođači sa podrčja Pančeva, opština Kovin i Kovačica. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura