Foto: Jelena Janković
Kultura

PANČEVO: Pozorište u akciji. U petak počinje 47. Eks teatar fest!

Pančevo, Sre, 30/05/2018 - 09:57
Aleksandar Stojković

U Domu omladine Pančevo će se od 1. do 3. juna održati  47. Eks teatart est pod nazivom „Pozorište u akciji”. Selektorka i umetnička direktorka ovogodišnjeg festivala je Sunčica Milosavljević.

U petak nas u Dvorani „Apolo“ od 12 sati očekuje predstava „Drugačije budni“ koju su pripremili CEKOM iz Zrenjanina i Pozorište „11. maj“ iz Jagodine, a od 19 sati na Tgu Zorana Đinđića transritualni (buto) performans „Mandragora“ Marka Nektana. Svečano otvaranje 47. Eks Teatar Festa zakazano je za 19.40 u Dvorani „Apolo“ nakon čega sledi predstava „O s(a)vesti“, Sanje Krsmanović Tasić.

Drugog dana festivala (u subotu) u Dvorani „Apolo“ od 19 časova čeka nas predstava „Ujedinjenje ili smrt 1918.“ Narodnog pozorišta Priština u Gračanici .

Poslednjeg dana (nedelja) ovogodišnjeg  festivala, u 16 i 18 sati na sceni „Ateljea mladih" gostuje predstava „Unutrašnja svetlost“ pozorišta PATOS iz Smedereva. U 18.30 u Dvorani „Apolo“ publika će moći da uživa u dance-tech performansu „Buffer“ u režiji Izvanrednog Boba. Predstava kojom će se završiti 47. Eks Teatar Fest, „Sumnjivo lice“, Reflektor teatra, odigraće se na Letnjoj sceni Doma omladine Pančevo. U slučaju kiše „Sumnjivo lice" će se odigrati u Dvoranu „Apolo“.  

Ulaz na sve predstave je besplatan.

Ovogodišnja festivalska selekcija izdvaja važan segment savremene pozorišne prakse koja nastaje kako na margini, tako i u samom „mejnstrim” teatru, a to je pozorište s podjednakim estetskim i aktivističkim kvalitetom. Ova vrsta pozorišta motivisana je osetljivošću umetnika za probleme u društvu i potrebom da se doprinese njihovom rešavanju. Cilj aktivističke predstave jeste da utiče na način razmišljanja gledalaca, promeni njihove stavove i okuraži ih da preduzmu realnu akciju.

Aktivistička usmerenost nije jedini oblik akcije koji izdvaja ovu vrstu pozorišta. Vrlo često predstava nastaje kroz kreativnu akciju – kroz direktan, improvizovan rad na sceni, bez gotovog teksta i jasnog narativnog ili poetskog ishoda ka kome se kreće. Po tome, aktivističko pozorište jeste i eksperimentalno.

Takođe, pozorišni aktivisti s pravom smatraju da je učestvovanje u dramskim aktivnostima – gde je moguće iskazati stavove i preduzimati akcije u uslovima dramske fikcije – način da se učesnici, bilo da su umetnici ili ne, osnaže za delovanje u stvarnim okolnostima. U tome leži akciona priroda dramske kreativnosti.

Program koji je pred vama ističe društvenost pozorišta i njegovu moć da podrži realnu društvenu promenu. Načini na koje ono to čini, izrazi koje koristi i poetski okviri koji ga nadahnjuju, različiti su; zajednički imenitelj je, pak, taj da gledaoci ne mogu ostati pasivni i da ćemo stoga što smo u dramskoj priči prepoznali sebe i time postali njen učesnik, sa sedišta u auditorijumu ustati etičniji i hrabriji.

Na početku ovog kondenzovanog pozorišnog programa je san – vizija skladnog i srećnog sveta u kom vladaju uvažavanje, podrška, solidarnost i ljubav. Harmoniju tog sveta remete ljudske slabosti. Pokretač moralno pozitivne akcije je savest.

Podsetićemo se da su naš današnji svet gradili ljudi koji su se ponosili svojim idealima, bili hrabri da sanjaju veliko, želeli da promene svet, spremni da „moje” pretvore u „naše” i rešeni da svoje odluke odgovorno sprovedu.

Pogledaćemo zatim u sebe i probuditi svoje unutrašnje oko – ono koje nije lako slagati. Ponudićemo vam i priliku da prozrete površnost spektakla koji se nametnuo kao dominantna kultura u kojoj živimo.

I, tokom čitavog festivala, pozivamo vas da vodite dijalog s autorima – da pitate i govorite, da preispitate njihove i branite svoje stavove, da verujete i da sumnjate.

Na kraju, naša je nada da ćemo svi postati „sumnjiva lica” – ličnosti s integritetom i snagom, nosioci promene, moćni borci za pravičniji, ravnopravniji, moralniji, skladniji i srećniji svet.

Reč selektora 47. Eks Teatar festa „Pozorište u akciji”, Sunčice Milosavljević

PROGRAM

Petak, 1. jun 2018.

 

12.00    Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6

Pozorište za mladu publiku: „Drugačije budni” (30’)

Koncept i režija: Smiljana Tucakov i Dušan Kalejski

CEKOM, Zrenjanin i Pozorište „11. maj”, Jagodina

 

19.00     Trg Zorana Đinđića

Transritualni (buto) performans „Mandragora” (30’)

Autor i izvođač: Marko Nektan

19.40     Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6

Svečano otvaranje

20.00    Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6

Esej u pokretu: „O s(a)vesti” (80’)

Autorka: Sanja Krsmanović Tasić

„Hleb teatar” i Udruženje „Umetnička utopija”,

koprodukcija s „Bitef teatrom”

21.30     Galerija Dvorane „Apolo”

Razgovor s autorima

Subota, 2. jun 2018.

19.00     Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6

Dokumentarno pozorište: „Ujedinjenje ili smrt 1918.” (120’)

Režija: Jelena Bogavac i Nenad Todorović

Dramaturgija: Jelena i Milena Bogavac

Narodno pozorište Priština u Gračanici

21.30     Galerija Dvorane „Apolo”

Razgovor s autorima

Nedelja, 3. jun 2018.

16.00 i     „Atelje mladih”, Dom omladine Pančevo, Svetog Save 10

17.00    Senzorno pozorište: „Unutrašnja svetla” (Inner Lights) (40’)

Koncept i režija: Vladislav Nešić

Pozorište PATOS, Smederevo

18.30     Dvorana „Apolo”, Maksima Gorkog 6

Dance-tech performans: „Buffer” (50’)

Reditelj: Izvanredni Bob

21.30    Apolo

Postdramsko pozorište: „Sumnjivo lice” (90’)

Koncept i režija: Vojislav Arsić

„Reflektor teatar”

Besplatne karte ya ovu predstavu možete preuzeti u Domu omladine Pančevo, Svetog Save 10, u četvrtak i petak od 9 do 21, i u subotu od 10 do 16.

22.30     Mali klub Doma omladine

Razgovor s autorima

 

 Marketing

Najnovije vesti