• PANČEVO: Šest godina benda „Bas i Stega“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Bend „Bas i stega“ proslaviće rođendan u subotu, 18. novembra koncertom u pančevačkoj dvorani Apolo. Ovaj popularni sastav koji svoju muziku definiše kao svojevrstan mešavinu (fusion) roka, daba, fanka, džeza, osnovan je novembra 2011. godine.

    – U to vreme u BIGZ- smo svirali moj prijatelj Miroslav Sekulić Bata i ja. Pronašli smo Sinišu, bubnjara, koga sam ja znao iz neke ranije priče – kupovao sam sladoled od njega. On se smuvao sa nekom mojom drugaricom pa smo sreli i bilo je ono „hej hajde da napravimo bend, da snimimo nešto“. Hteli smo da pošaljemo snimak na Banjalučki demo fest. U početku smo svirali s dve bas gitare, ispričao nam je Gale (Dragan) Vlajić, lider ovog muzičkog sastava.

    Zanimljiva je i priča o nastanku imena njihove grupe.

    – U BIGZ-u gde smo svirali ima dosta bendova i prolazi puno raznih ljudi. Ulazili su ljudi na probe, postavljali pitanja kako se zovete, gde ćete da svirate… Već smo imali zakazanu prvu svirku, a nismo imali ime. Hteli smo nešto što je samo naše. Palo nam je na pamet da premećemo prvi slog naših imena i tako došli do kombinacije Basistega. Baš u to vreme je Stevi, našem tadašnjem basisti, instrument bio na popravci i vrat mu je bio u stegama. Bio je to dovoljan razlog da bend nazovemo baš tako. U početku smo ime pisali spojeno, da bismo ga kasnije razdvojili u „Bas i Stega“, kaže Gale.

    Na samom početku, „Bas i Stega“ je bio bend koji je imao dve bas gitare. Vrlo brzo su shvatili da ne mogu da uklope dve bas linije tako da to zvuči onako kako su oni to želeli, pa su doveli gitaristu Stevana Đorđevića, koji je zamenio basistu Stevana Grubačkog. U tom sastavu ostali su nekoliko godina, snimili svoj prvi EP, album i pobedili na 46. Zaječarskoj gitarijadi.

    Pauze u radu nastupila je kada je Siniša rešio da ode u Nemačku, a vrlo brzo se i Gale odlučio da ode na prekookeanski brod. Avantura je trajala neko vreme, ali odmah po povratku (Siniše iz Nemačke i Galeta sa prekookeanske pečalbe) sklopile su se kockice.  Bend je nastavio da radi, ali je došlo do promene. Njihov basista je postao otac i nije više mogao da se posveti muzici kao pre. Drugi gitarista, Stevan Đorđević, prekomandovan je na bas, a pala je i odluka da se muzika unapredi zvukom sintisajzera. Izazov je prihvatila Marina Grujić i tako smo došli do sastava koji i danas čini „Bas i Stegu“ – Gale Vlajić (gitara, vokali), Stevan Đorđević (bas), Marina Grujić (synth) i Siniša Stupar (bubnjevi).

    Pored toga što su prearanžirali stare kompozicije, tokom prerade gitarskih linija u synth linije, počele su da nastaju nove stvari. Pa tako Gale kaže da imaju gotov čitav drugi album, koji planiraju da snime i objave početkom naredne godine.

    Već smo rekli da koncert u Apolu počinje u subotu u 22 sata,a pored „Basa i Stege“, sviraće mađarska grupa Sardineli i Sava Marinković. Specijalni grupe „Bas i Stega“ biće Sanja Ugrčić i bivši basista benda, Miroslav Sekulić Bata.

    Ulaznica za koncert košta 200 RSD.

     

     

     

     

    Bend „Bas i stega“ proslaviće rođendan u subotu, 18. novembra koncertom u pančevačkoj dvorani Apolo. Ovaj popularni sastav koji svoju muziku definiše kao svojevrstan mešavinu (fusion) roka, daba, fanka, džeza, osnovan je novembra 2011. godine.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura