• PANČEVO: Uskoro počinje manifestacija „Muzeji za deset“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U Narodnom muzeju Pančevo od 14. do 20. maja biće održana manifestacija Muzeji za 10. Tokom trajanja manifestacije obeležavaju se Mađunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

    Narodni muzej Pančevo četvrtu godinu za redom učestvuje u nacionalnoj manifestaciji kojom se obeležavaju Međunarodni dan muzeja (18.maj), Evropska noć muzeja (19.maj) i Nacionalna nedelja muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je Hiperpovezani muzeji: novi pristupi, nova publika. Radno vreme Narodnog muzeja Pančevo od 14. do 20. maja je od 10:00 do 19:00 sati, osim u subotu 19. maja kada će Muzej raditi od 10:00 do 24:00 sata. Program je besplatan.

    Izložbe:

    14 – 20. maja – Ritam spirale –Rekonstrukcija kostima i nakita srednjeg bronzanog doba donosi priču o dvadeset i dva fragmenta bronzanog lima, na kojima je urađen konzervatorski tretman sa ciljem prvobitne rekonstrukcije izgleda predmeta – nanogvice. Nošenje nakita, njegov sjaj i forme, rasporedi po telu i odeći, boje i refleksije bronze, svakako su predstavljali vid socijalne prezentacije, lične i polne promocije kao i predstavu moći. Na postavci se posebno izdvajaju 3D model idealnog izgleda nanogvice i rekonstrukcija muškog i ženskog kostima  iz perioda srednjeg bronzanog doba.

    14 – 17. maja – Arheoakustika – Sakralna arhitektura srednjovekovne Srbije.  Arheoakustika ili arheologija zvuka bavi se istraživanjem i rekonstrukcijom zvučne slike prošlosti u arhitektonskom nasleđu, tretirajući ga kao slojevitu prostorno-vremensku strukturu. Izložba govori u prilog tome da je akustika integralni sloj kako materijalnog tako i nematerijalnog crkvenog nasleđa srednjovekovne Srbije. Posetioci će moći da vide akustičke sudove ugrađivane u masivne zidove srednjevekovnih crkava, klepalo o koje se udara kao poziv na molitvu i neumsku notaciju korišćenu u onovremenim pojačkim knjigama.

    14 – 16. maja – Panonke – čuvari tradicije. Izložba radova UG Panonke iz Pančeva kojom upriličena povodom desetogodišnjice Udruženja. Ima za cilj da predstavi ono što je Udruženje  postiglo  svojim  aktivnostima  u  ovom  periodu. Izložene su rukotvorine  izrađene tradicionalnim tehnikama, fotografije, zahvalnice, licence, kao i mnogobrojna priznanja.

    17 – 26. maja – Pančevačko Srpsko Crkveno Pevačko Društvo: 180 godina horske muzike u srba. Izložba ima za cilj da podseti naše sugrađane, ali i kulturnu javnost u našoj zemlji, na vrednost i značaj jubileja Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, svojevrsne kulturne institucije srpskog naroda koja je bio začetnik i rasadnik ne samo muzičke kulture, već i pozorišne umetnosti i srpske kulture uopšte. Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatom istorijom Društva od samih početaka 1838.

    19. 05. EVROPSKA NOĆ MUZEJA

    Selfi – autoportret XXI veka. Publika će se upoznati sa istorijatom selfija, razlikom između autoportreta i selfija, njegovim vrstama i podvrstama, društvenoj, kulturološkoj i psihološkoj dimenziji, o delu populacije koja najviše pravi selfije , ali i u kojim zemljama i kojim situacijama su zakonom zabranjeni zbog opasnosti kojima se izlaže autor kao i o drugim zanimljivostima koje prate ovaj, poslednjih godina, opšte prihvaćen fenomen.

    18:00 – 21:00 – Radionica za ručno pravljenje papira.  U saradnji sa Gimnazijom „Uroš Predić“, Elektrotehničkom školom „Nikola Tesla“, Tehničkom školom „21. maj“ i Poljoporivrednom školom „Josif Pančić“ u dvorištu Muzeja biće realizovane pokazne radionice za ručno pravljenje papira osmišljene sa ciljem edukacije šire populacije o značaju očuvanja umetničkih zanata i podizanjem svesti o značaju očuvanja prirode. Pored praktičnog dela srednjoškolci će se upoznati i sa istorijskim, umetničkim i ekološkim segmentom jedanog od najznačajnijih izuma u istoriji civilizacije.

    U okviru pratećeg prigrama manifestacije biće održan festival gitare „Panonija“ na kojem će se takmičiti preko osamdeset takmičara iz Francuske, Austrije, Rumunije, BiH, Crne Gore i Srbije. Predviđena su četiri koncerta i međunarodno takmičenje mladih gitarista u šest kategorija. Svakog dana održavaće se i koncerti eminentnih izvođača na klasičnoj gitari. Nastupaće Tomaž Rajterič (Slovenija) – redovni profesor na Muzičkoj Akademiji u Ljubljani, Viktor Ilić (Srbija) – virtuoz i pisac transkripcija za gitaru, višestruki dobitnik specijalne plakete za razvoj gitare u Bugarskoj i dobitnik ordena NjKV Tomislava Karađorđevića, Duo Branković – Turudić (Srbija) – promocija albuma „Solunac“ u izdanju PGP RTS u okviru obeležavanja 100-godišnjice Prvog svetskog rata, pesme koje su pevali srpski vojnici u Velikom ratu u obradi za klasičnu gitaru, i koncert pobednika na kome će nastupiti šest pobednika kategorija iz svih zemalja učesnica.

    Petak, 18. maj

    • 20:00 – 21: 30 – ceremonija svečanog otvaranja i koncert Tomaž Rajterič

    Subota, 19. maj

    • 19:00  – ceremonija proglašenja pobednika za sve kategorije i koncert pobednika

    • 20:00 – 21: 30 – koncert Viktor Ilić

    Nedelja 20. maj

    • 17:30 – 19:00 – koncert dua Branković – Turudić

    Važno je istaći da je na  svečanoj Skupštini Nacionalnog komiteta IKOM Srbija, održanoj 9.maja 2018, u Kući kralja Petra I u Beogradu, Narodnom muzeju Pančevo dodeljena je nagrada Muzej za 10 za istaknuti doprinos u prošlogodišnjoj manifestaciji.

    U Narodnom muzeju Pančevo od 14. do 20. maja biće održana manifestacija Muzeji za 10. Tokom trajanja manifestacije obeležavaju se Mađunarodni dan muzeja, Evropska noć muzeja i Nacionalna nedelja muzeja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]