muzej
Kultura

Počelo snimanje filma o Petru Kočiću u Pančevu

Pančevo, Ned, 09/10/2016 - 13:06
Mirjana Marić Veličković

Povodom stogodišnjice smrti pisca Petra Kočića, u produkciji RTS-a i u režiji Gorana Markovića, u Narodnom muzeju u Pančevu počelo je snimanje filma „Slepi putnik na brodu ludaka".

O rodnoj Bosni pisao je nadahnuto, narodnim jezikom, a kao jedan od najsmelijih intelektualaca borio se za njeno oslobođenje od Austrougarske, zbog čega je često bio proganjan i zatvaran.

U predvečerje Prvog svetskog rata, kada se javljaju znaci duševne bolesti, Petar Kočić je smešten u „Dom za s uma sišavše", prvu psihijatrijsku bolnicu na Balkanu, gde je, ironijom sudbine, u jeku ratnog vihora u Evropi 1916 umro kao slobodan čovek. 

– U tom trenutku 1916, Srbija je bila potpuno bez svoje vojske, bez vlade, koja je bila na Krfu, i ta duševna bolnica na Guberevcu u Beogradu je, zapravo, bila poslednja slobodna teritorija. To je vrlo interesantno i mene je to, u stvari, pored same ličnosti Petra Kočića, najviše privuklo, rekao je reditelj Goran Marković. 

Ulogu pisca „Jazavca pred sudom" u poslednjim danima burnog i kratkog života tumači Igor Đorđević.

– Kao pisac on je neverovatno značajan za naš jezik i sam Andrić njega pominje kao možda najveći uzor, kaže glumac Igor Đorđević.

Scenario za dvodelni televizijski film „"Slepi putnik na brodu ludaka" napisao je književnik Vule Žurić, a pesnika Dušana Srezojevića i doktora Stojimirovića, upravnika bolnice, igraju Srđan Timarov i Tihomir Stanić.

Izvor: RTSNajnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.