• Poznati džez gitarista Ralph Towner nastupa treće večeri Pančevačkog jazz festivala

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Treće festivalske večeri 21. Pančevačkog jazz festivala, pod nazivom Jazz around the world, 3. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće tri sastava: Schime Trio Plus One iz Srbije i Enrico Zanisi iz Italije od 20 sati,  Ralph Towner iz Sjedinjenih Američkih Država od 21.15, i Oded Tzur Quartet iz Izraela od 22.30.

    Istorija džeza pamti Ralfa Taunera kao jednog od osnivača grupe Oregon, poznate po kombinovanju evropske klasike, američkih džez harmonija i etno muzike. Njihov izraz je mnogo godina kasnije bio etiketiran kao popularni „world music“, dok je sedamdesetih bio revolucionaran, pionirski poduhvat u ovako organskom mešanju različitih žanrova.

    Akustični gitarista Ralf Tauner, koji se podjednako dobro snalazi i u klasici i u džez idiomu, ali nikada dogmatski vezan za bilo koji od ovih pravaca, okrenut solo albumima ili malim formacijama, po potrebi i pitak i eksperimentalan, savršeno je manifestovao ovu „paralelnu dimenziju“ muzike sedamdesetih godina prošlog veka.

    Baš kao što je Oregon svojevremeno anticipirao svetske trendove u tretmanu etno muzike, tako je i Tauner dočekao da njegove solo i duo formacije budu valorizovane na odgovarajući način, te u neku ruku nađu mesto i u glavnoj struji umetničke muzike, neomeđene žanrovskim stegama. Premda već u ozbiljnim veteranskim godinama, ovaj gitarista je i dalje u odličnoj sviračkoj, aranžerskoj, i kompozitorskoj formi. Neumorno izdaje nove albume u formatima kojima je tiho i nenametljivo pokorio muzički svet, i ostavio neizbrisiv trag u srcima ljubitelja akustične gitare.

    Schime Trio je pravi moderan mejnstrim džez bend današnjice, kakav smo dugo čekali da se pojavi u Srbiji. Sve što se od ovakvih postava očekuje je tu: nadahnuti saksofonista u prednjoj liniji benda, zanimljive kompozicije, prava razmera hard-bap tradicije te modernih ritmova i ukrasa ritam sekcije. Konačno, trio je sve više otvoren za proširenja, pa ih sada redovno gledamo u formacijama sa sufiksom “+1” ili “+2”, gde su najčešći dopunski članovi bili pijanista Sava Miletić i mladi saksofonista Rastko Obradović.

    Na koncertu u Pančevu pridružiće im se italijanski pijanista Enriko Zanisi, pripadnik mlađe generacije modernog italijanskog džeza, kao sasvim prirodan izbor i ekskluzivno osveženje za ovu festivalsku priliku.

    Saksofonista Oded Cur je dugo bio poznat po svom istraživanju indijske klasične muzike, zbog čega je stekao i epitet „istraživačka mikrotonalnosti“. Upravo ova karakteristika muzike iz srednjeazijske zemlje je definisala i njegov svirački stil koji je odudarao od tipičnog „zapadnjačkog“ stila, barem tokom prve faze njegove karijere.

    Baš kao i većina njegovih uspešnih zemljaka, Oded Cur se seli u Njujork gde gradi karijeru u duhu modernog američkog mejnstrim džeza.  Na albumima „Like a great river“ i „Translator’s note“ posebnu notu njegovoj muzici daje saradnja sa fantastičnim pijanistom Šaijem Maestrom, nekadašnjim saradnikom (basiste) Avišaija Koena i potom uspešnim bendliderom.  Na aktuelnoj turneji ga menja još jedan sjajan pijanista, talentovani Nitaj Herškovic.

    No Curovo umeće se, naravno,  ne iscrpljuje u odabiru vrsnih saradnika. Pažljiva dinamička gradacija kompozicija, topao kontrabas, soloi koji imaju „i glavu i rep“, narativnu strukturu karakterističnu za lepo raspisane i melodične teme, neki su od glavnih kvaliteta Curove muzike.

    U Pančevu se od 1. do 4. novembra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva, održava dvadeset prvi Pančevački jazz festival. U okviru festivalskog programa nastupiće osam sastava, koji na najbolji način reprezentuju najnoviju produkciju domaćeg, evropskog i svetskog džeza.

    21. Pančevački jazz festival održava se uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Italijanskog instituta za kulturu, Austrijskog kulturnog foruma, Kolegijuma Hungarikuma i Ambasade Izraela u Srbiji.

    Treće festivalske večeri 21. Pančevačkog jazz festivala, pod nazivom Jazz around the world, 3. novembra u Dvorani Kulturnog centra Pančeva, nastupiće tri sastava: Schime Trio Plus One iz Srbije i Enrico Zanisi iz Italije od 20 sati,  Ralph Towner iz Sjedinjenih Američkih Država od 21.15, i Oded Tzur Quartet iz Izraela od 22.30.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura