• Predstava „ONA“ u dvorištu Muzeja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U utorak 26. jula u 20h, Pančevke Jelena Đulvezan i Alisa Lacko izvešće predstavu „ONA“ u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo. Ulaz je besplatan.

    „Ona” je autorski projekat, nastao po motivima dramskog teksta ,,Hana i Hana” i međusobnim preplitanjem tekstova sa ženskih blogova “Wonderful failure” autorke Tatjane Tucić,  i teksta „Ona” autorke Magde Janjić. Motivi preuzeti iz drame “Hana i Hana” Mire Perić Kraljik poslužili su samo kao inspiracija i pokretač za istraživanje. Lik je iz tog razloga zadržao isto ime – Hana, kao omaž, iako se Hane u ove dve drame veoma razlikuju.

    Hana, bežeci iz lekarske ordinacije, a zapravo bežeci od svojih problema i strahova, kao i mnogo puta do tada u životu, doživljava saobraćajnu nesreću i pada u komu. U tom trenutku se “cepa”, pojavljuje se još jedna Hana (Hana II). Tokom predstave saznajemo ko je ta žena i zašto je takva postala, kroz njena sopstvena preispitivanja i prisećanja na osobe i trenutke koje su nju i njen život oblikovale. Na kraju otkrivamo da li je ona spremna da se suoči sa sobom, da prihvati sebe takvu kakva jeste i da se probudi.

    Dramski tekst je nastao kao odgovor na bavljenje pitanjem o ženskom identitetu danas. „Ona” je pretpostavka jedne ženske psihološke linije, i lik Hane je rezultat prikupljanja različitih ženskih ispovesti. S obzirom na to da je glavni lik u drami tridesetogodišnja žena, ova drama se tematski bavi krizom ženskog identiteta, završetka jedne faze života i ulaska u novu. Predstava govori o razumevanju i nerazumevanju sebe. O izlasku iz mlakog transa svakodnevice i ulasku u svoj unutrašnji svet. O razumevanju stvari koje izgledaju samorazumljive. O kontaktu sa sobom. O otkrivanju i sagledavanju sopstvenog života.

    Predstava je nastala u koprodukciji Akademije Umetnosti Novi Sad i Narodnog Pozorišta „Toša Jovanović“ Zrenjanin, gde je i sada na stalnom repertoaru. To je master rad glumice Jelene Đulvezan, koja je ovom predstavom završila studiranje na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Premijera predstave je bila 5. aprila 2014. na 12. TKT festivalu u Tuzli. Predstava je još mnogo puta nakon ovog izvođena na festivalima u našoj zemlji i ponela je nekoliko puta nagrade za najbolju predstavu festivala, kao i za najbolja glumačka ostvarenja, (EX teatar fest Pančevo – najbolja predstava 2015., Festival duodrame u Topoli 2015., najbolja predstava i najbolja ženska uloga festivala).

     

    U utorak 26. jula u 20h, Pančevke Jelena Đulvezan i Alisa Lacko izvešće predstavu „ONA“ u dvorištu Narodnog muzeja Pančevo. Ulaz je besplatan.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]