• Predstava „Prah”: Da li se sreća meri bogatstvom?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO – Zamislite da se se jednog dana probudite i shvatite da ste dobili sedmicu na lotou. Koliko bi se vaš život u sekundi promenio? Kome biste to prvo saopštili? I šta biste uradili sa tolikim novcem?

    Baš o ovoj situaciji govori predstava „Prah“ koja je odigrana u ponedeljak, 8. februara u dvorani Kulturnog centra Pančeva. Predstava je rađena u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, po drami Đerđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića. Kostimograf je Marina Vukasović Medenica, a scenograf je Ljubica Milanović.

    U sjajnoj izvedbi glumci Nataša Ninković i Zoran Cvijanović predstavili su nam paletu emocija koje nastaju kada materijalno zakuca na vrata jedne obične, siromašne porodice. Kakve se dileme javljaju i kroz kakve muke prolaze oni koji su do juče živeli skromnim životom, simpatično je prikazano kroz jedan tipičan muško-ženski odnos.

    O samoj predstavi reditelj je nedavno rekao da veličina ovog komada upravo leži u njegovoj jednostavnosti i u tome kako Špiro priču dramaturški vodi do kraja.

    Od ushićenja, radosti, planova i neracionalnih želja, vrlo brzo emocije prelaze u nepoverenje, preispitivanje porodičnih odnosa i vrednosti, vaspitanja dece, zbog kojih se kod likova javlja sumnja i ljubomora. Oduševljenje se menja moralnim posrnućem, koje oni pokušavaju da se isprave pravednošću i poštenjem u čemu na samom kraju i uspevaju.

    Ova priča je uvek aktuelna, jer u našoj sredini većina ljudi živi na rubu egzistencije i mašta o nekom čudu, koje će ih spasti od bede i siromaštva. Međutim, predstava odgovara na veoma jednostavna pitanja – Da li se sreća meri bogatstvom? Da li je bogatstvo posedovati novac?

    Đerđ Špiro je jedan od najpoznatijih savremenih mađarskih pisaca. Radnja njegovih romana često je prostorno i vremenski izmeštena, ali su paralele sa današnjim vremenom više nego očigledne. Njegove drame su višestruko nagađene, a dobitnik je i nekoliko nagrada za „Najbolju mađarsku dramu godine“.

    Predstava će se ponovo igrati u ponedeljak 21. februara, u Narodnom pozorištu u Beogradu, na sceni „Raše Plaovića” sa početkom u 20:30h.

    M. M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]