• Predstava „Ručni rad”: O položaju žena u društvu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni centar Pančeva, jedan dan nakon Međunarodnog dana žena, 9. marta ugostio je zanimljivu, crno humornu priču francuskog pisca Žana Kloda Danoa „Ručni rad” koja govori o položaju žena koje ne shvataju da su žrtve svog okruženja (supružnika, ukućana, komšija, ljudi na poslu) i koje su izgubile svaku vrstu empatije prema sopstvenom životu, ali poseduju jako izraženu i iskrenu empatiju prema drugim ženama, što je svojevrstan apsurd. 

    Predstava je osmišljena na način da predstavi žene različitih karaktera, stereotipna ponašanja i objasni sve to kroz tri univerzalna principa.

    Prvi princip jeste žena (Isidora Minić) koja prepušta drugima da joj rešavaju sve probleme na koje naiđe, ne iz lenjosti ili nemoći već iz ubeđenja da ona sama to ne ume, budući da su je muškarci ubedili da je nesposobna.

    Drugi princip predstavlja žena (Dara Đokić) kojoj je naizgled sve jasno, zrači prezirom prema muškarcima i posvetila se borbi za prava žena, ali im daje pogrešne i čak besmislene savete i rešenja, jer ni sama ne ume da reši svoje probleme kod kuće. Ona izmišlja svoj život superheroine koja radi za dobrobit svih žena, prikrivajući sopstvenu nemoć.

    Kao treći princip u komadu se prikazuje nesrećna ženu (Branka Šelić) koja nikada nije imala fizički kontakt sa muškarcem, sem rukovanja, koju svi ubeđuju da je zbog toga blagoslovena, a koja ipak žudi za muškim dodirom, zagrljajem i ljubavlju. Ona toliko javno pati i sažaljeva sebe da je neprivlačna bilo kom muškarcu, te se skriva u religioznosti, što je takođe samo fasada.

    Morbidna priča koja se provlači tokom ovog pozorišnog komada, na samom kraju ostavlja vrlo čudan utisak i izaziva na dublje razmišljanje. Na veoma neobičan način predstavljeni životi običnih žena, koji vrlo suptilno šalju poruku o teškom položaju ženu, i njihovoj nemogućnosti da se izbore za svoja prava.

    Predstavu je režirao Milan Nešković. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]