• Predstavljen program NOVA festivala u Ambasadi Republike Austrije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Program NOVA festivala predstavljen je na konferenciji za medije koja je održana u utorak, 4. oktobra, u Ambasadi Republike Austrije. Na konferenciji su govorili Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva, Monika Husar Tokin, operativna direktorka Nova festivala, Nikola Marković, selektor muzičkog programa, i Ksenija Jovanović, urednica programa Radio Beograd 3. 

    NOVA festival – festival nove umetnosti je trodnevna umetnička manifestacija koja će se održati od 13. do 15. oktobra u organizaciji udruženja KomunikArt i partnerskih ustanova, uz pokroviteljstvo Grada Pančeva, Austrijskog kuturnog foruma iz Beograda, Collegium Hungaricum-a, Ambasade Republike Slovenije i Skupštine opštine Kovin.

    Operativna direktorka festivala, Monika Husar Tokin, posebno se zahvalila Gradu Pančevu, koji je kroz nekoliko različitih konkursa pomogao finansiranje Nova festivala, posebno kroz konkurs za Kulturne manifestacije i konkurs za manifestacije koje štite životnu sredinu, koji je omogućio da se sav promotivni materijal festivala štampa da recikliranom papiru.

    – Naglasila bih važnost saradnje sa Austrijskom ambasadom i Austrijskim kulturnim formumom, ne samo zbog finansijske podrške već zato što Nova festival ima za cilj da se ugleda na neke ozbiljne evropske festivale, posebno na festivale koji se održavaju u Austriji kao vodećoj zemlji u oblasti savremene muzike. Mi smo kao organizatori imali priliku da posetimo nekoliko njihovih značajnih festivala i da vidimo kako oni to ozbiljno rade i želeli bismo da tu praksu prenesemo u Srbiju, rekla je Monika Husar Tokin. 

    O podršci Grada Pančeva govorio je Predrag Živković, zamenik gradonačelnika Grada Pančeva.

    – Jako je bitno da kulturni sadržaj koji imamo nastavimo da ga negujemo u budućnosti. Mi smo veoma zadovoljni organizacijom Nova festivala i ove godine smo izdvojili više sredstava, sa više pozicija konkursa iz oblasti kulture za ovu manifestaciju. Projekat je prepoznao i Sekretarijat za zaštitu životne sredine, jer se sav materijal štampa na ekološki recikliranom papiru. Odatle je i finansiran jedan deo, rekao je Živković i dodao:

    – Iako se sve lokalne samouprave suočavaju sa tendencijom smanjenja prihoda iz godine u godinu, želim da naglasim da su u slučaju ove manifestacije sredstava uvećana u odnosu na prethodnu godinu. Ovo jedna od većih manifestacija koje se održavaju u našem gradu, a mi smo uvek zainteresovani za avangardnu vrstu umetnosti.

    Svečano otvaranje festivala je zakazano za 13. oktobar u 20h, u Galeriji Bate Mihajlovića u Pančevu, kada će biti otvorena izložba stripova austrijskog kolektiva Tonto Comics, čiji će osnivači i učesnici Eda Strobl, Helmut Kaplan i Majkl Džordan, biti prisutni na festivalu. 

    – Tonto Comics je projekat umetničkog kolektiva koji se zove Tonto i započet je 2000. godine. Zamišljen je kao platforma za sliku, tekst i književnost. Oni sebe vide kao deo jedne velike mreže sličnih grupa koje se nalaze širom Evrope i izabrali su izabrali medijum stripa kao polje za istraživanja. Na Nova festivalu ćemo imati priliku da vidimo 21 print Tonto Comicsa, rekao je Johannes Irschik, direktor Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda.

    On je ovom prilikom predstavio i Duo FredDo, sastav koji čine dvoje mladih umetnika s prebivalištem u Austriji. Pijanista Frederik Neyrinck i flautistkinja Doris Nicoletti, svoja su stremljenja u muzici formirali sasvim u skladu sa „duhom vremena”. Njihova je umetnost sa polazištem u takozvanoj klasičnoj muzici, ali i sa značajnim iskorakom u promišljanju osnova svog izraza, te kombinovanju ne samo određenih muzičkih stilova 20. i 21. veka, već i različitih sfera kreativnog ljudskog stvaralaštva. O tome i sami govore: komponenta „zvuka” i njegovog proširenja je ključno polazište u radu dua. I još: „iskustvo slušanja treba da vodi u novu dimenziju ne samo u muzici sa elektronikom već takođe i kroz svojevrsne instalacije, kroz izvođenje komada na ne-klasičarski način”.

     

    Muzički program predstavio je Nikola Marković, selektor Nova festivala, koji je istakao da je fokus programa nametnuo neko novo viđenje džeza i klasične muzike kao tradicionalnih žanrova. 

    – Ovi žanrovi imaju neke svoje kanone. Mi smo samo hteli da prikažemo kako ti žanrovi danas funkcionišu u nekom malo drugačijem kontekstu od onog kako smo navikli da ih percipiramo, rekao je Nikola Marković i dodao: 

    – Na samom otvaranju nastupiće kvartet Bilitis, novosadsko-pančevački kvartet koji izvodi delo Different Trains kompozitora Stiva Rajha, veoma cenjenog američkog kompozitora minimalizma, koji baš ove godine slavi 80. rođendan, pa je i to zgodan jubilej za obeležavanje. Szilard Mezei će nasupati dve večeri u dve različite postave. U petak, 14. oktobra, u Kovinu u duetu sa violončelistom Albertom Markosom. Dok će u subotu, 15. oktobra, u Pančevu nastupati kao Szilard Mezei Tubass Quintet. On je kompozitor koji je mnogo više cenjen u inostranstvu nego kod nas i ima dosta živu koncertnu karijeru izvan Srbije. Duo Jasne Jovičević i Gabrijele Kosov će se predstaviti publici u Kovinu, 14. oktobra, u 20h. Nastupi Jasne Jovićević su zanimljiva kombinacija džeza, ambijentalne muzike i performansa, rekao je Nikola Marković. 

    Ove godine se NOVA festival širi i na našu prestonicu. U petak, 14. oktobra, u Studiu 6 Radio Beograda biće održan koncert koji će izvesti Kaja Draksler i Susana Santos Silva, a koji će prema rečima urednice programa Radio Beograda 3, Ksenije Jovanović, biti pravi izbor, jer Studio 6 nije samo legendarni studio Radio Beograda već i mesto novih kreacija gde oni koji nastupaju moraju da budu sjajni muzičari, brzi i koji mogu da se snađu u toj nesvakidašnjoj situaciji, gde nema koncepta jer to nije ni studijsko snimanje, nego nešto između, objasnila je urednica Radio Beograda 3.

    –  Srećni smo da možemo da zabeležimo ovaj festival za neke nove genercije, Nova festival u svom drugom izdanju koji ćemo imati u arhivu RTS-a, koja je arhiva svih nas jer to javni servis, rekla je Ksenija Jovanović.

    Ulaz na sve koncerte je besplatan, samo se za koncert u Studiu 6 zaintersovani se moraju javiti organizatorima festivala ili redakciji Radio Beograda 3, zbog ograničenog broja mesta.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]