• Predstavljena knjiga priča „Sećam se“ Vladimira Mitrovića

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Knjiga kratkih priča „Sećam se“ sa podnaslovom „Zakasneli scenario za film koji je već režirao život“ pančevačkog autora Vladimira Mitrovića, predstavljena je u petak, 11. maja, u prostorijama Gradske biblioteke. Tom prilikom, otvorena je i izložba ilustracija Emila Sfere i fotografija Aleksandra Saše Stojkovića. Na promociji knjige su, pored autora, govorili Jelena Angelovski, Aleksandar Stojković i Emil Sfera, dok je odlomke iz knjige čitao Dejan Bosnić, direktor Gradske biblioteke. Promociju knjige pratila je i muzika benda 107. generacije učenika pančevačke Gimnazije.

    Na predstavljanju knjige je istaknuto da se ova zbirka sastoji iz dva dela od po 24 kratke priče koje nose poznate naslove onoga što smo čitali, filmova koje smo gledali, pesama koje smo slušali. Tako se u knjizi sreću priče pod naslovima „Bio jednom jedan lav“, „Noć i magla“, prema istoimenoj priči Danila Kiša, „Sunčanica“, „Ko to tamo peva“.

    Ovo je knjiga priča o odrastanju i sazrevanju jedne generacije, a pančevačka Gimnazija je glavna tema oko koje se okupljaju junaci tih priča. Priče u knjizi su poređane hronološki, od gimnazijskih dana do godišnjica matura, dok i starenje i smrt polako ulaze u vidokrug, te se tako u knjizi pominju i neki junaci kojih više nema. Takođe je istaknuto i to da kroz sve priče provejava neka nostalgija i tiha seta koja nikada ne prelazi u gorčinu. Bilo je reči i o protoku vremena i varljivosti sećanja, te stoga navodimo i jedan citat sa korica knjige: Sada mi je napokon jasno. Svako sećanje je nepouzdano. A ono što verujemo da se dogodilo postaje vremenom jedino važno. Ljudi priče ispredaju. Pisci fantaziraju. Izvestan je samo onaj trenutak večnosti u kome, i onako, prestaje sećanje.     

         

    Knjiga kratkih priča „Sećam se“ sa podnaslovom „Zakasneli scenario za film koji je već režirao život“ pančevačkog autora Vladimira Mitrovića, predstavljena je u petak, 11. maja, u prostorijama Gradske biblioteke.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]