• Preminuo legendarni glumac Dragan Nikolić

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Legendarni srpski glumac Dragan Nikolić preminuo je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti. 

    Rođen je 20. avgusta 1943. godine u Beogradu i odrastao je na Crvenom krstu. Nakon završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio jer je bio premešten u Ekonomsku školu. Posle dve godine provedene u srednjoj školi polagao je i položio prijemni ispit na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju i tada kao sedamnestogodišnjak bio najmlađi student. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

    Prvi put se na filmskom platnu pojavio 1964. godine u filmu ‚‚Pravo stanje stvari“, a pvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom sezonskog radnika labilnog morala koji pogine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (osobine i mnogih njegovih kasnijih likova) u filmu ‚‚Kad budem mrtav i beo“ (1967) Živojina Pavlovića, za koju je (s onom u filmu ‚‚Tri sata za ljubav“) nagrađen diplomom na festivalu u Puli 1968. godine. Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. Oktobarsku nagradu grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona“ (uloga nasilnika Gare u filmu „Život je lep“ Bore Draškovića).

    Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova, a najznačajnije su u filmovima: „Horoskop“ (1969), „Bube u glavi“ (1970), „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“ (1971), ‚‚Mlad i zdrav kao ruža“ (1971), „Bez reči“ (1972, dobio nagradu Car Konstantin u Nišu), „Kičma“ (1975), ‚‚Nacionalna klasa“ (1979, nagrada Car Konstantin), ‚‚Ko to tamo peva“ (1980), „Banović Strahinja“ (1981, nagrađen Zlatnom arenom u Puli), „Sezona mira u Parizu“ (1981), ‚‚Idemo dalje“ (1982), „Nešto između“ (1983), ‚‚Balkan ekspres“ (1983), „Obećana zemlja“ (1986), ‚‚Poslednji krug u Monci“ (1989), ‚‚Original falsifikata“ (1991).

    Mnogi filmove u kojima je glumio snimljeni su na teritoriji Pančeva, a među njima su najpoznatiji ‚‚Balkan ekspres“ i ‚‚Ko to tamo peva“.

    Veliku popularnost mu je donela uloga Prleta iz filmova i televizijskih serija ‚‚Otpisani“ (1974) i ‚‚Povratak otpisanih“ (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istakao se i u seriji šou programa ‚‚Obraz uz obraz“, zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

    Poslednja ulogu na filmu bila mu je u ostvarenju Dragana Bjelogrlića ‚‚Montevideo, vidimo se!“ u kojem je igrao čuvenog predsednika FIFA-e, Žila Rimea. 

    Kao član Beogradskog dramskog pozorišta i Ateljea 212, u kojem je od 1969. tumačio više od dvadeset uloga, izgradio je i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru.

    Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada, a 2000. godine mu je dodeljenja nagrada ‚‚Pavle Vujisić“ za životno delo. 

    Legendarni srpski glumac Dragan Nikolić preminuo je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]