• Preminuo slikar Pal Dečov

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    OPOVO, 1. oktobar – Nakon duge i teške bolesti u subotu, 1. oktobra, preminuo je priznati srpski slikar iz Opova, Pavle Paja Dečov.

    Pal Dečov je rođen 1951. godine u Skorenovcu (opština Kovin), ali je svoj radni i umetnički vek proveo u Opovu. Studije na Akademiji likovnih umetnosti, likovni odsek, završio je u Novom Sadu, a postdiplomske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

    Za svoj rad dobio je više priznanja i nagrada. Održao je više desetina samostalnih izložbi i preko 200 kolektivnih izdanja u zemlji. Više od dve decenije kao direktor je vodio Galeriju „Jovan Popović“ i Opštinsku narodnu biblioteku u Opovu. Dao je izuzetan doprinos razvoju likovne umetnosti u sredini gde je živeo, ali i na teritoriji celog Južnog Banata. Organizovanje likovnih izložbi u kontinuitetu, a posebno podrška mladim umetnicima, učinili su ga vodećim „poslanikom“ likovne umetnosti u regiji.

    Osnivač i organizator Likovne kolonije u Opovu, koja je vremenom postala najveća u Srbiji. Obogatio fundus Galerije „Jovan Popović“ na preko 1000 umetničkih dela i radova. Pokrenuo izdavačku delatnost Opštinske narodne biblioteke, izdavanjem književnih, umetničkih i naučnih izdanja autora sa teritorije opštine Opovo i radova čije se teme odnose na lokalnu sredinu.

    Sahrana Pavla Dečova obaviće se u nedelju, u 13:00 časova u Opovu.

    OPOVO, 1. oktobar – Nakon duge i teške bolesti danas je preminuo priznati srpski slikar iz Opova, Pavle Paja Dečov.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura