• Preporuka za čitanje – „Kamčatka“ Marselo Figeras („Dereta“)

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Uprkos naslovu, radnja se odvija u Argentini, 1976. godine, dok u zemlji vlada diktatura. Roditelji četvoročlane porodice u opasnosti su od hapšenja, pa su primorani da se sklone u sigurnu kuću na selu. Pripovedač je stariji sin, desetogodišnji dečak, dok mlađi ima pet godina. Deca ne znaju tačno šta se dešava, ali stariji dečak polako sazreva i shvata. Oni teško podnose odlazak od kuće, sigurnosti, škole, prijatelja, omiljenih igračaka. Pokušavaju to da prevaziđu pretvarajući se da doživljavaju jednu veliku, knjišku avanturu u kojoj glume nekog drugog. U tome im pomaže i 18-godišnji mladić Lukas, koji se privremeno sklanja u istoj kući. Iz dana u dan opasnost raste, da bi na kraju morali da se odvoje od roditelja.
    Kamčatka iz naslova ima simbolično značenje utočišta, sigurnosti. A došla je iz dečije igre Riziko, koju dečak igra sa ocem. U svakoj igri, ta Kamčatka ostaje neosvojiva. Kroz prizmu jednog deteta, priča se priča o jednoj ozbiljnoj stvari, o „čikama“ koji nestaju, torturi, hapšenjima, ubistvima. To je nevidljivo, ali prisutno.
    Marselo Figeras je rođeni Argentinac, koji sada živi u Barseloni. Novinar je, pisac i filmski scenarista.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

    Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]