• Program 45. Ex Teatar Festa

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Centralni program Ex Teatar Festa, najznačajnjeg pozorišnog festivala u Pančevu, počinje u petak 24. juna i trajaće do nedelje 26. juna, u okviru kojeg će biti odigrano pet predstava na više lokacija u Pančevu.

    Već četiri decenije unazad Dom omladine Pančevo, kao organizator ove manifestacije, uspešno sarađuje sa neafirmisanim i afirmisanim pozorišnim istraživačima, sa ciljem da publici predstavi autentične eksperimentalne predstave. Ove godine, za 45. izdanje festivala, selektori Milan Mađarev i Jovan Popović odabrali su sedam predstava, od kojih će se pet naći u centralnom programu.  

    „Tokom šest meseci tražili smo predstave koje se nalaze na tragu eksperimenta u teatru. Ako je eksperimentisanje krajem XX veka bilo uglavnom u domenu amaterskih pozorišta i grupa, u XXI veku situacija se značajno promenila. Mnoge predstave repertoarskih pozorišta u Srbiji koketiraju sa eksperimentom, koristeći elemente forum pozorišta, pozorišta participacije ili verbatim teatra, u želji da privuku novu i zadrže staru publiku. Sledstveno tome nastaju prividno hrabre predstave, ali bez rizika, iznenađenja, opasnosti, zavođenja i tragalaštva.

    U vremenu poremećenih vrednosnih kriterijuma koje je „iskočilo iz zgloba”, ponudili smo svoje viđenje eksperimenta u pozorištu sa idejom da pokušamo da vratimo deo nezaboravne atmosfere Festivala malih i eksperimentalnih scena u Pančevu. Zato smo se odlučili da ovogodišnji slogan Festivala bude „Potencijali eksperimenta”.

    Izabrane predstave ispituju potencijale igre, glume, snova, cirkusa, teatra pokreta, plesa, izdržljivosti i odnosa lik-glumac. Ovogodišnja selekcija nije puki zbir najboljih eksperimentalnih predstava nove produkcije, već naša zajednička autorska antologija.” Jovan Popović i Milan Mađarev

    PROGRAM:

    Petak, 24. jun

    Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova

    Premijerno izvođenje predstave „Posle kvarteta”, po motivima „Kvarteta” Hajnera Milera

    Predstavu izvodi Bela senka

     

    Sala Ateljea mladih, Dom omladine Pančevo u 21 čas

    Monodrama „Ko je to?” Marka Vukosava

    Akademija umjetnosti u Banjoj Luci

     

    Subota, 25. jun

    Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 20 časova

    Predstava „Žaba”, po tekstu Geze Čata

    Senćansko mađarsko kamerno pozorište

     

    Nedelja, 26. jun

    Dvorana „Apolo” Doma omladine Pančevo u 19 časova

    Plesno-cirkusno-pozorišni komad „Upakovane”

    Otvoreno pozorište DK „Studentski grad” & „Cirkusfera”

     

    Dvorana Kulturnog centra Pančeva u 21 čas

    Pozorišna predstava „Čudna petlja” Simona Grabovca i Šandora Šuranjija

    Pozorišno udruženje „Letnji bioskop”, Pozorište „Deže Kostolanji” i Kulturni centar Novog Sada

     

     

    U skladu sa festivalskom tradicijom, centralni pozorišni program upotpuniće dve radionice: jedna namenjena osnovnoškolcima, i druga za mlade stvaraoce i umetnike.

    Radionica „Na licu mesta” će biti održana 22. i 23. juna od 12 do 15, i od 17 do 20 časova, a već 24. juna u 12h biće održana javna prezentacija radionice.

    Centralni program Ex Teatar Festa, najznačajnjeg pozorišnog festivala u Pančevu, počinje u petak 24. juna i trajaće do nedelje 26. juna, u okviru kojeg će biti odigrano pet predstava na više lokacija u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]