Kultura

Promocija XVIII broja stručnog časopisa Glasnik muzeja Banata

Pančevo, Uto, 27/12/2016 - 09:46
Aleksandar Stojković

U sredu 28. decembra u 12 časova u Narodnom muzeju Pančevo, u okviru obeležavanja 93 godine od osnivanja Muzeja, biće predstavljen novi broj stručnog časopisa „Glasnik muzeja Banata“.

 

U ovogodišnjem broju stručna javnost i svi ljubitelji muzeologije mogu počitati niz članaka, priloga, izveštaja i građe iz više oblasti: etnologija, istorija, istorija umetnosti, konzervacija i zaštita prirode. Autori su mahom muzejski radnici, ali i kustosi mlađe generacije; svako od njih svojim tekstom otkriva jedan deo kulturno-istorijske slagalice nasleđa u Banatu.

 „Glasnik muzeja Banata“ je stručni časopis sa dugogodišnjom tradicijom. Osmišljen je kao glasilo koje omogućava zaposlenima u Narodnom muzeju Pančevo da objave rezultate svojih godišnjih istraživanja, da predstave novonabavljene predmete i da stručnu javnost izveste o delatnostima koje su obavljene u prethodnoj godini. Prvi broj izašao je 1988. godine. Međutim, od broja 6. „Glasnik“ nadrasta svoje prvobitne okvire i postaje „Glasnik muzeja Banata“, sa priključivanjem muzeja u Kikindi, Zrenjaninu, Vršcu i Beloj Crkvi.Najnovije vesti

Društvo
Flaširana voda

HAVARIJA: Deo Omoljice bez vode

Zbog havarije na vodovodnoj mreži danas su bez ostale Rađevska, Zadružna i deo Ponjavičke ulice u naseljenom mestu Omoljica, saopštileo je JKP „Vodovod i kanalizacija".

 
Društvo

Krpelja ima i u Pančevu

Medijima se nedavmo pronela vest da je u Srbiji najezda krpelja. Ovim povodom obratili smo se dr Miroslavu Tepšiću, načelniku pančevačke Službe hitne medicinske pomoći i pitali ga da li ova služba

Hronika

Pančevac prerezao sebi vrat u Zabeli

Osuđenik A. S. (40) iz Pančeva, koji je izdržavao kaznu u Kazneno-popravnom zavodu „Zabela” u Požarevcu, izvršio je samoubistvo metalnim poklopcem prvog dana po dolasku na robiju za razbojništvo

Ekonomija

Iz Pančeva krila za Ameriku

Američka kompanija Stavatti Aerospace i Jugoimport-SDPR, sklopili su ugovor za razvoj i proizvodnju novog jednomotornog aviona namenjenog za civilno tržište. 

Kultura

Rok kamp za devojčice gostuje u Pančevu

U četvrtak, 22. juna od 18 časova u Domu omladine u Pančevu naši sugrađani imaće priliku da čuju više o Rok kampu za devojčice, koji se prvi put održava u ovom regionu krajem avgusta.