• Reciklaža intimnosti kao momenat obnavljanja

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    U petak 18. decembra, u Galeriji KO-RA u Skoplju, otvorena je izložba „Heartbeats“ pančevačke slikarke Snežane Manasić. Ovo je njena osma samostalna izložba, a prva u inostranstvu.

    Izložba nosi naziv “Heartbeats”. Kakva je veza između ove reči i vaših radova?

    – Nije slučajno što izložba nosi naziv Heartbeats. U srpskom jeziku za ovo ne postoji jedna reč. To nije samo otkucaj srca u smislu pravog otkucaja srca. Heartbetas ovde predstavlja fizičko reagovanja srca na promene raspoloženja.

    Kako je konciprana izložba?

    – Sama izložba je jedan ciklus koji čini 40 kolaža, koji su A4 formata i svi su urađeni po vertikali. Tako su bili postavljeni – linearno duž cele Galerije KO-RA.

     

    Šta je osnovna ideja ovih kolaža? Kakvu poruku nose?

    – Iza kolaža je prikazano osam emotivnih stanja kroz koja svi mi prolazimo svakodnevno: ljubav, strast, bes, tuga, radost,… Svaki segment tih emotivnih stanja nosi pet kolaža. Zato ih ukupno i ima četrdeset. Ovaj broj nije slučajnost jer u svim religijama 40 označava neki preobražaj. Takođe nije slučajno ni što je u pitaju vertikala. Ona predstavlja uspostavljanje duhovnosti. Ali se na samim  kolažima pojavljuju i horizontale. Kao presecanja koja negde, u duhovnom smislu ukazuju na uspostavljanje balansa. 

    Koja tehnika je korišćena u izradi ovih slika?

    – Što se likovnosti tiče kolaži imaju dosta kontrasta, boja, tekstura, ima i različitih materijala. Između ostalog tu se nalaze i tuđi rentgenski snimci. Pojavljuju se neki slikani delovi, moje stare slike, stari kolaži koji su isecani, iscepkani u smislu same reciklirane intimnosti. Ova izložba vezana je za intimnost, u smislu recikliranja intimnosti nečeg što je bilo prethodno. Tuđi rentgenski snimci povezani sa mojim radovima predstavljaju uplitanje moje i nečije tuđe intime.

    Kako je ostvarena saradnja sa Galerijom KO-RA iz Makedonije?

    – Za ovu izložbu sam dobila poziv od kuratorke da samostalno izlažem. U ovoh galeriji sam pretprošle godine izlagala sa našom internacionalnom grupom. Izlagali smo kolaže. Ta izložba je bila za vreme jedne ozbiljne manifestacije koja se zove Bela Noć, na kojoj učestvuju umetnici svih “fela”.

    Da li su ovi radovi predstavljeni po prvi put?

    – Izložba “Heartbeats” je prvi put postavljena sada u Skoplju, ali planiram da je prenesem i u Bugarsku u februaru ili martu sledeće godine. Treba pomenuti i Đurađa Simića kmpozitora muzike koja je išla uz izložbu i koja podržava celu ovu priču. Moram da kažem da mi je izuzetno drago što se moja godina završava jednom ovakvom izložbom.

    Snežana Manasić rođena je u Pančevu. Diplomirala na Akademiji za konzervaciju i restauraciju u Beogradu. Magistrirala kulturu i medije na Univerzitetu u Novom Sadu. Zaposlena je u Domu omladine Pančevo kao urednik programa. Organizator je i rukovodioc gradskih manifestacija “Etno glas”, “Rukopisi” i “Ex-Teatar Fest”. Godinama aktivno vodi dečje likovne radionice, a bila je rukovodioc Dečje pozorišne kolonije od 2002. do 2013. godine. Organizator je dečjih likovnih konkursa i izložbi. Svoja dela izlaže od 1993.godine. Učestovala je na preko 40 zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu.

    Izložba “Heartbeats” biće otvorena do 25. decembra.

    M.M. Veličković

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vajari iz Pančeva u Galeriji Doma omladine u Beogradu

    Vajari sa Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu iz Pančeva, studenti treće i četvrte godine, predstavljaju svoje radove. I to na 52. Izložbi crteža i skulptura malog formata u galeriji Doma […]