• Roman „Bezverje” Ivana Ivačkovića u fokusu manifestacije Jedna knjiga – jedan grad

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad biće posvećena romanu Bezverje” domaćeg pisca i publiciste Ivana Ivačkovića, i održaće se od 26. do 29. decembra, u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

    Pored predstavljanja samog dela i analize njegovih različitih aspekata (literarnih i vanliterarnih), kao i stvaralaštva autora, ovaj program se realizuje kroz organizovanje niza aktivnosti (promocije, predavanja i tribine) tokom kojih se nastavlja istraživanje pitanja i fenomena kojima se delo bavi. Cilj manifestacije je porast interesovanja za knjigu i umetnost uopšte, podizanje nivoa čitalačke i književne kulture u zajednici, kao i unapređenje sposobnosti recepcije i razumevanja književnog dela kod posvećenih čitalaca.

    U romanu Bezverje“ Ivana Ivačkovića prikazana je demonska sila koja zaposeda ljude i navodi ih da u zločinu, a ne u dobrim delima, vide put ka sreći i slobodi. Puna filozofskih ideja, ironije i duhovnih dvoboja, bogata u mislima i slojevita u značenjima, knjiga se završava bravurom u kojoj junaci prvi put bivaju imenovani, a događaji dobijaju precizne geografske i vremenske koordinate. Bezverje“ je zgusnuta proza u kojoj se prepliću fikcija i stvarnost, pripovest koja podstiče na razmišljanje i mami na mnoga čitanja i neprestana otkrivanja brojnih, na prvi pogled skrivenih niti. Ovaj neobičan roman mali je omaž Bulgakovu, Dostojevskom, Miltonu, Konradu, Ničeu i, na posebno interesantan način, Geteu, a vrvi i od posveta drugim autorima.

     

    Ivan Ivačković, pisac i novinar, autor je dva bestselera: „Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika“, za koji je dobio nagradu „Desimir Tošić“, i „Umetnost pobune“, o legendarnim Rolingstonsima. Takođe je autor zbirke eseja „Pisma iz Tajnog grada“, biografskih knjiga „Obe strane jastuka“ i „Priznanja pop pevačice“, kao i pesničke zbirke „Crvena mapa“. „Bezverje“, njegov prvi roman, objavljen je juna 2016, u izdanju Lagune.

    Ovogodišnja manifestacija Jedna knjiga – jedan grad biće posvećena romanu Bezverje” domaćeg pisca i publiciste Ivana Ivačkovića, i održaće se od 26. do 29. decembra, u Gradskoj biblioteci u Pančevu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]