Književno veče u "Apolu"
Književno veče sa Veselinom Dželetovićem

Roman „Srpsko srce Johanovo" promovisan u Apolu

Pančevo, Sre, 23/12/2015 - 21:50
Jelena Katana

Književno veče sa Veselinom Dželetovićem, posle Omoljice, Dolova i Brestovca, održano je i u Pančevu u utorak, 22. decembra, u dvorani „Apolo”.

Dželetović je autor knjige „Srpsko srce Johanovo", istinite priče o slučaju „Žute kuće" - trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji. U razgovoru sa njim, koji je otvorila Maja Georgievska, stručna saradnica DOP-a, učestvovali su i Slobodan Rosić, predstavnik izdavačke kuće „Poeta" i Ilija Betinski, pesnik i prevodilac. 

Roman nastaje iz Betinskijeve poeme, kojom je opevan slučaj kidnapovanja Srbina na Kosmetu (1999), kome je izvađeno srce.

- Poema je nastala za dva sata. Pitao sam se da li je to moguće, ali kada sam i sam pisao roman, bilo je kao da mi je neko diktirao da to uradim. To je jednostavno priča koju moramo podeliti, da je ne bismo zaboravili. U pitanju su ljudi koji nisu nestali u ratu, već u doba mira, kada su KFOR I UNPROFOR došli da čine pravdu. Oni su dozvolili da se to desi, a na Kosmetu ste Srbina mogli da ubijete samo zbog činjenice da je Srbin - istakao je Dželetović. 

Književne večeri sa Veselinom Dželetovićem priredio je Dom omladine u saradnji sa Domovima kulture u naseljenim mestima.

Jelena Katana 

Najnovije vesti

Sport
Dinamo Pančevo

„Dinamo 1945" napunio mrežu „Doline"

Fudbaleri „Dinama 1945" posle bagog pada forme vratili su se na pobednički kolosek, ali su se vratili i u golgetersku formu, pa ponovo „rešetaju" protivnčke mreže. Ovog vikenda, u 11. kolu