• SEE Art Gates: stanja stvarnosti

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    17. Bijenale umetnosti u Pančevu SEE Art Gates: stanja stvarnosti od 15. septembra do 15. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Bijenale umetnosti je internacionalna izložba kompleksnog tipa koja se više od trideset godina održava u Pančevu, i svojom dugom izlagačkom tradicijom predstavlja jednu od značajnijih manifestacija u Srbiji, u kontekstu pregleda savremenih umetničkih tokova i praksi.

    Ove godine, 17. Bijenale umetnosti održaće se od 15. septembra do 15. oktobra, pod nazivom SEE Art Gates: stanja stvarnosti. Organizator manifestacije je Kulturni centar Pančeva, a selektorka ovogodišnjeg Bijenala je Marijana Kolarić, istoričarka umetnosti.

    Prema rečima selektorke i kustoskinje 17. Bijenala umetnosti, Marijane Kolarić, tematski okvir ovogodišnjeg Bijenala, usmerili smo na pitanje pozicije umetnika na Balkanu i u jugoistočnoj Evropi, kao i na savremene umetničke i kulturne produkcije. Bijenale se ove godine postavlja kao OPEN GATE, odnosno otvorena kapija, prolaz za umetnike iz pomenutog dela Evrope, ali i kao platforma za aktuelne teme naše trenutne stvarnosti.

    Posmatrajući umetnika u ulozi filozofa, koji od postmodernizma do danas ne teži toliko da donosi zaključke koliko da osvesti ili postavi pitanje, da nas uvede u problematiku i pokrene dijalog. Selekcija umetničkih dela 17. Bijenala umetnosti usmerena je na radove koji problematizuju aktuelne društvene teme i mesta, koji spekulišu o realnosti, životu u globalizujućem svetu, konzumerizmu, identitetima, o aktuelnoj migraciji, etici, kao i mnogim ljudskim strastima. “Ovom izložbom želimo da prikažemo mnoga lična posmatranja umetnika koja su u osnovi humana, realna, iskrena i senzibilna. Ideja izložbe je da nas učini bogatijim za novo znanje ili iskustvo. U vezi sa tim, izlagački prostori 17. Bijenala umetnosti, simbolično predstavljeni kao gejtovi, odnosno, prolazi ili kapije, pozivaju na kontemplativni put posetioca i njegov mogući izlaz iz ustaljenog načina razmišljanja svakodnevice, nudeći mu novu interpretaciju i doživljaj sadašnjeg trenutka”, navodi se u komentaru Marijane Kolarić.

    Bijenale umetnosti je internacionalna manifestacija, koja se održava u Pančevu, u kontinuitetu od 1981. godine, kada je prvi put održana kao izložba jugoslovenske skulpture velikog formata za slobodni i galerijski prostor. Bijenale je u dugom nizu godina predstavljalo podsticaj i institucionalnu podršku za razvoj skulpture, te danas, sa svojom bogatom kolekcijom, predstavlja referentno mesto za istraživanje jugoslovenske skulpture. Dvehiljadite godine manifestacija proširuje koncepciju rada sa polja skulpture na Prošireno polje umetnosti, te se i sâm naziv izložbe preinačio sa Bijenala skulpture na Bijenale vizuelnih umetnosti. Iste godine, izložba dobija internacionalni karakter. Prateći umetničke tendencije i osluškujući puls nove publike, Bijenale 2006. godine proširuje svoj program na pozorišnu i filmsku umetnost, čime uključuje i druge umetničke izraze i dobija današnji oblik – Bijenale umetnosti.

    Od 15. septembra do 15. oktobra u organizaciji Kulturnog centra Pančeva

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]