Damir Imamović u Pančevu ETHNO.com
Kultura

Sevdah Damira Imamovića oduševio pančevačku publiku (FOTO)

Pančevo, Sub, 24/09/2016 - 02:45
Mirjana Marić Veličković

PANČEVO, 24. septembar – Drugo veče 14. Ethno.COM festivala pred pančevačkom publikom nastupale su grupe Nit i Damir Imamović Sevdah Tahkt, a tradicionalno par numera izveo je i Tamburaški orkestar „Neven" Muzičke škole „Jovan Bandur". 

 

Neven na ETHNO.com-u Pančevo
Neven.jpg

 

Jedna od članica benda Nit, Ivana Munđa, rekla je da ovaj sastav postoji već šest i po godina i da se bavi obrađivanjem pesama sa različitih kontinenata i iz različitih kultura.

– Pevamo na preko osamnaest jezika. Obrađujemo pesme sa Balkana, iz Rusije, Irske, Finske, Južne Amrike, arapskih zemalja, Kazahstana, Azerbejdžana. Sve ono što možemo da izimitiramo i pokrijemo našim instrumentima. To se i zove world music, rekla je Ivana. 

 

Grupa Nit na ETHNO.com-u Pančevo
Nit.jpg

 

Ovaj bend se takođe bavi i autorskim radom, kao i specifičnom obradom poznatih pop pesama. 

Poslednji nastup ovogodišnjeg festivala bio je rezervisan za regionalnu zvezdu moderne sevdah muzike Damira Imamovića, koji je kao potomak Zaima Imamovića imao priliku da se sa ovom muzikom upozna i bavi još od najranijih dana. Međutim, muzika koju on danas svira sa svojim sastavom razlikuje se od klasičnog sevdaha.

– Sevdah koji mi sviramo, već nekih 11 godina, jeste sevdah novije generacije, tako ga moram zvat'. Ova muzika je bazirana na tradicionalnoj sevdalinci koju znamo, uz neki život u novijem vremenu, sa malo drugačijim instrumentima, ali čak i stariji ljubitelji sevdaha kada izađu s koncerta obično kažu da je bliže tradicionalnom nego što su očekivali, rekao je Imamović.

Nastup na Ethno.COM festivalu predstavlja i svojevrsnu promociju albuma „Dvojka" koji je izašao ove godine. Ovaj sastav je potpisao saradnju sa prestižnim izdavačem u svetu world musica, kućom Glitterbeat Records i trenutno je na turneji na kojoj će održati koncerte u Bosni, Srbiji, Italiji i Švajcarskoj. 

 

Damir Imamović na ETHNO.com-u Pančevo
img_8975.jpg

 

Umetnički direktor Ethno.COM festivala Filip Krumes istakao je da u Pančevu postoji publika koja prati world music. I da je kurs koji je zadržao Kulturni centar Pančeva da brani ovaj muzički pravac dobar, jer je nije obaveza ustanova kulture samo da podilazi publici.

– Ethno.COM ima najdužu tradiciju od svih world music festivala u Srbiji. Imali smo prilike da predstavimo izvođače iz raznih zemalja, Zapadne Afrike, Indije... pa do izvođača sa ovih prostora. Ovaj festival se svrstava u jedan od najznačajnjih festivala u našoj zemlji, rekao je Filip. 

Kulturni centar Pančeva pored Ethno.COM festivala organizuje i Džez festival i Classic fest.

Ekipa Kulturnog centra Pančeva, svi zaposleni su bili angažovani oko realizacije i ovog festivala, tako da je Ethno.COM protekao u savršenoj organizaciji, rekao je Filip Krumes. 

 

Mihajlo Jović na ETHNO.com-u Pančevo
img_8645.jpg

 

 

Neven na ETHNO.com-u Pančevo
Neven.jpg

Neven na ETHNO.com-u Pančevo
img_8641.jpg

 

Neven na ETHNO.com-u Pančevo
Neven.jpg

 

Nit na ETHNO.com-u Pančevo
img_8690.jpg

 

Nit na ETHNO.com-u Pančevo
img_8743.jpg

 

EtHNO.com Pančevo
img_8791.jpg

 

EtHNO.com Pančevo
img_8787.jpg

 

EtHNO.com Pančevo
img_8930.jpg


Najnovije vesti

Društvo
Pančevo, snimak s robne kuće

Zašto je Pančevo tu gde jeste?

Tražeći zgodno mesto za formiranje gradskog naselja na banatskoj strani, najstariji Pančevci, "Bansiflije" su u srednjem veku našli suvi ocediti plato pored toka Tamiša i ovde osnovali Pančevo. 

Srbija

Umro Predrag Cune Gojković

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je u 85. godini, potvrđeno je RTS-u. Predrag Gojković Cune je rođen 1932. godine. Bio je pevač srpskih narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i

Politika

DS: Smanjiti Pančevcima porez

Pošto je Skupština Grada Pančeva usvojila rebalans kojim je gradski budžet uvećan sa 5,6 na 5,9 milijardi dinara “sugestijama, predlozima i primedbama” oglasila Demokratska stranka. U saopštenju