Foto: privatna arhiva
Kultura

Slikarka Maja Poljak poreklom iz Starčeva nagrađena u Dubaiju

Pančevo, Sre, 10/05/2017 - 11:05
Vladimir Đoković

Slikarka poreklom iz Starčeva Maja Polja već jedanaest godina živi u Dubaiju gde ne odustaje od slikanja. Nedavno imala je izložbu u arena svetskog trgovinskog centra “Dubai World Trade Centre” a u okviu svetskog sajma umetnosti “World Art Dubai 2017”.

- Tu sam nastupila kao solo izlagač 'Solo Artist' gde sam izložila sedam slika od ukupno dvanaest koje sam odabrala za tu izložbu. Na istoj manifestaciji sam osvojila drugu nagradu u kategoriji solo izlagača čiji je zvaničan naziv:: Druga nagrada - Najbolji regionalni solo umetnik 'Second Prize - Best Regional Solo Artist, izjavila je Maja Poljak.

U Dubaiju Maja Poljak živi sa suprugom Dušanom a pre skoro godinu dana dobili su i ćerkicu Taru.

Inače, slikarstvo je studirala na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu i diplomirala u klasi profesora Gordana Nikolića 2004. godine. 

- Izložene slike datiraju iz perioda od 2009. do 2017. godine.  Većinom su trodimenzionalne i rađene uglavnom u tehnici akrilika i ulja na platnu, kao i u kombinovanoj tehnici na platnu i kartonu gde sam pored već pomenutih koristila i neke organske materijale poput peska,drveta,suve trave… Osnovni motiv na svim slikama je biljka Čičak. Moja velika inspiracija je priroda naročito ona divlja koja me vezuje za Starčevo, mesto u kome sam odrasla. Radim na tome da predstavim svetu lepote našeg podneblja na jedan savremen način i povežem pejzaž iz mog detinjstva sa pejzažom u kome trenutno živim. S tim što moje slike imaju mnogo šire značenje i cvet nije samo cvet vec je simbolično predstavljen čitav univerzum u jednom cvetu! Žarišta i eksplozije cveta na mojim slikama često upozoravaju na moguće uništenje same planete Zemlje. Tako da moj čičak simbolično predstavlja planetu Zemlju sa svim vulkanskim erupcijama i žarištima kao i moć same prirode koja je velika a koju često zanemarujemo, objašnjava svoj slikarski kredo Maja Poljak.

Više o nagrađenoj izložbi slikarke Maje Poljak možete videti na : www.worldartdubai.com/exhibitors/poljak-maja-ae .

Foto: privatna arhiva
maja_poljak4.jpg


Marketing

Najnovije vesti