• SRPSKI GARAŽNI FILM U FOKUSU

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Autorska sloboda je neophodni uslov filmske umetnosti, ali film je skupa stvar, pa o mogućnosti rada i stepenu slobode filmskih autora najčešće odlučuju oni koji o filmu i umetnosti malo znaju. Garažni film je na programu Freedom festivala jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze. U okviru filmskog segmenta FreeDom festivala (25. i 26. avgusta) će biti predstavljen pokret srpskog garažnog filma. Gosti festivala biće autori Milutin Petrović, Tamara Drakulić, Saša Radojević, Jelena Marković i Mirko Abrlić, a na repertoaru će se naći i njihova četiri nova garažna filma: „Okean“ Tamare Drakulić, „Žigosana“ Saše Radojevića, „Unutra“ Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja“ Milutina Petrovića. Posle projekcije „Petlje“, slušaćemo garažni bend “The Loop”. Uporedo sa programom predstavljanja srpskog garažnog filma, FreeDom Art Festival organizuje i In_Treш radionice, koju vode pripadnici pokreta garažnog filma, Saša Radojević i Jelena Marković. Radionice će biti održane od 24. do 26. avgusta, u Domu omladine Pančevo. Zainteresovani treba da pošalju ime, kontakt telefon i ličnu definiciju pojma “treš” na [email protected] do petka 21. avgusta. Filmovi nastali u okviru radionice imaće premijeru u okviru FreeDom Art Festivala, na završnoj večeri In_Treш-a, u nedelju, 30. avgusta od 21 sat, u Letnjoj bašti Doma omladine Pančevo.

    Garažni film u Srbiji je nastao po srodnosti sa pojmom garažnog roka. Prvenstvena odlika ovog usmerenja, baš kao i u garažnom roku, jeste kreacija sa malim brojem saradnika, minimalnim finansijskim i tehničkim sredstvima i visokim stepenom autorske slobode. Specifičnost garažnog filma je naglašeno bavljenje podžanrom „filma o filmu“ i intimistički pristup naraciji koji se naglašava pojavljivanjem autora u glumačkim ulogama. Važna odlika je i esejističnost. Tvorci naziva su autori Saša Radojević i Milutin Petrović. U prethodnih nekoliko godina u Srbiji je realizovano više ostvarenja koji pripadaju ovako formulisanom pojmu garažnog filma. Reč je o filmovima „Narcis i Eho“, „Ljuljaška“ i „Država“, ali kao svojevrsne preteče garažnog filma su „Zemlja istine, ljubavi i slobode“ i „Jug jugoistok“ Milutina Petrovića.

    Filmski program FreeDom Art Festivala:

    • Utorak, 25. avgust, Apolo, 19 i 21 sat

    Projekcije filmova „Okean” Tamare Drakulić i „Žigosana” Saše Radojevića.

    • Sreda, 26. avgust, Apolo – 18, 19 i 21 sat

    Projekcije filmova „Unutra” Jelene Marković i Mirka Abrlića i „Petlja” Milutina Petrovića.

    Letnja bašta Doma omladine (u slučaju kiše dvorana Apolo) – 23 sata, Garažni koncert benda „The Loop”.

    • Nedelja, 30. avgust, 21 sat

    Finale In treš festivala, Letnja bašta Doma omladine

     

    PRsaopštenje

    [email protected]

    Zvanična prezentacija festivala: http://www.domomladinepancevo.rs/freedom/

    Garažni film je na programu Freedom festivala jer je iskorak u slobodu iz stega i uslovljavanja koje nameću opšta komercijalizacija, uništena mreža bioskopa, korumpirane produkcione kuće, lobiji distributera, investitora, televizije, burazerske konkursne komisije, politički pritisci, kumovske veze.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura