Foto: Srđan Mihić
Kultura

Tatjana Tatić: Pančevka, solistkinja Baleta Narodnog pozorišta

Izvor: 
Gordana Bušin Uto, 26/09/2017 - 09:25

Pančevka Tatjana Tatić (1995) je solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. Završila je Osnovnu baletsku školu „Dimitrije Parlić” u Pančevu u klasi Svetlane Bučevac, a  Srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ u Beogradu u klasi Ive Bojović.

- Počela sam da igram balet sa pet godina. Prethodno sam igrala fudbal s bratom, a mama je htela da radim nešto gracioznije, pa me je upisala na balet, osvrnula se Tatjana na svoje prve baletske korake i rekla da je lepota baleta Bez reči izraziti emociju pokretom.

Tatjana objašnjava da lepota nije sve što balet ima.

- Lepota nije jedini kvalitet baleta, kao što nije ni u slikarstvu ili muzici. Te umetnosti se ne svode samo na lepotu. Balet ima dosta i uzvišenog i sirovog, i surovog, emocionalnog i duhovnog, različitog s obzirom na formu i stilove, nema samo lepotu. Lepo u baletu nije dovoljno, neophodan je i smisao i poenta.

Kako izgleda biti deo Narodnog pozorišta?

- S obzirom na to da sam odmah po završetku srednje škole položila audiciju u Narodnom pozorištu, osetila sam veliku privilegiju i čast da budem deo te kuće tako mlada. Tada sam počela da radim sa primabalerinom u penziji, Duškom Dragičević, i zahvaljujući tom radu su veoma brzo usledile glavne uloge. Iako rad sa sjajnim umetnicima poput Duške veoma znači za lični i profesionalni razvoj, mislim da je neophodno poboljšati status svih radnika Narodnog pozorišta.

Spomenula si snimanje filma u Hrvatskoj. O čemu se tačno radi?

- Rajf Fajns režira film o jednom od najpoznatijih baletskih igrača ikada - o Rudolfu Nurejevu. Za sada ne mogu više da govorim o ovom filmu.

Tatjana Tatić dobitnica je nagrade „Radomir Vučić“. U obrazloženju žirija navedeno je da je Tatjana odgovrnim, požrtvovanim i profesionalnim pristupom ostvarila izuzetan napredak tumačeći solističke uloge u celokupnom klasičnom repertoaru, Iako veoma mlada, ostvarila je izuzetan napredak u tehničkom smislu, a posebno se izdvojila individualnim izrazom. 

 

Foto: Privatna arhiva
tatjana_tatic.jpg

 

Kakve planove imaš vezane za nastavak karijere?

- Budućnost karijere je neizvesna. Verujem da ako veoma volite ono što radite, pa shodno tome ulažete sebe u potpunosti, onda rezultati moraju biti bogati. Sigurno je da planiram da radim sve više i pokušaću da radim sve bolje, a kuda će me to odvesti – vreme će pokazati. Niko ne može biti siguran za budućnost, ali zato možemo uživati u sadašnjosti, u svakoj ulozi, priča Tatjana, kojoj balet i kliše o odricanjima na putu do uspeha ne idu zajedno - Nemam osećaj da se ičega odričem. Određujem prioritete, kao i svi mi, samo što se ljudima prioriteti razlikuju. Zbog toga ne mislim da išta propuštam u životu.

Da li je lako biti balelerina?

- Kako kome. Meni jeste lako. Verujem da svaki posao ima svoje izazove, a da od pojedinca zavisi koliko će mu ti izazovi teško pasti, rekla je Tatjana, balerina iz Pančeva, koja je igrala Svanildu u baletu “Kopelija”, Kitri u baletu “Don Kihot”, princezu Florinu u baletu "Uspavana lepotica".

Čitaocima portala 013info, Tatjana preporučuje posetu Narodnom pozorištu:

-  „Ko to tamo peva“ je jedna od najzanimljivijih predstava, a „Don Kihot“ mi je lično omiljena. Prva preporuka je svakako „Labudovo jezero“.

 
MarketingNajnovije vesti