• U Omoljici predstavljena knjiga „Srpsko srce Johanovo“

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Na književnoj večeri koja održana u utorak, 1. decembra u biblioteci Doma kulture u Omoljici promovisan je roman „Srpsko srce Johanovo“, zasnovan na istinitoj priči, autora Veselina P. Dželetovića. 

    O romanu, koji iznosi neverovatnu priču o trgovini ljudskim organima i stradanju Srba na Kosmetu, govorili su autor, Ilija Betinski, pesnik i književnik i Slobodan Rosić, predstavnik beogradske izdavačke kuće „Poeta“, u čijoj štampi je izašao roman u čak 12 izdanja. 

    Književni program otvorio je Betinski, poemom na makedonskom jeziku, iz koje nastaje roman „Srpsko srce Johanovo“. Poemom je opevan istinit događaj o Nemcu Johanu Vagneru, kome je presađeno srce Srbina, koji je kidnapovan na Kosovu i Metohiji 1999. godine. 

    Pogođen stradanjima svojih sunarodnika, a, pre svega, nezadovoljan činjenicom da postoje stravični zločini za koje niko ne odgovara, Dželetović se odlučuje na trogodišnje istraživanje, koje je pretočio u roman. 

    Davnih sedamdesetih godina, kada je Albanija bila zemlja bunkera, odvojena od civilizacije, jad i nemaština naterali su Albance da prodaju jedno, dvoje ili troje svoje dece bogatim Italijanima. Ta deca živela su u Italiji u blagostanju, pa su pomagala svojoj porodici. Počelo je sa trgovinom cigareta, da bi dostizanjem enormnih rezultata, trgovinska organizacija, preko droge, prerasla u finansiranje ljudskim organima – istakao je Dželetović. 

    Prvobitni cilj romana je rasvetljavanje zločina i zadovoljavanje pravde, kao i čuvanje od nezaborava stradanje Srba na Kosmetu.

    Moramo o tome da pričamo, kako bismo mogli da saznamo. Zločini koje su oni počinili su toliko veliki, da će istina, sporo, ali sigurno, morati da ispliva, a oni će biti kažnjeni – dodaje Dželetović.

    Slobodan Rosić predstavio je „Leksikon srpskih savremenih pisaca“, zbornika radova, fotografija i biografija mladih autora, koji beogradsko Udruženje pisaca „Poeta“ štampa svake godine, s glavnim ciljem potpomaganja mladih umetnika. 

    Organizator književne večeri sa Veselinom Džetelovićem je Dom omladine u saradnji s Domovima kulture u naseljenim mestima. Naredno druženje sa ovim autorom zakazano je za 8. decembar u Domu kulture Dolovo.

    Jelena Katana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]