• U poslednjih godinu dana 220 nagrada za đake Muzičke škole Pančevo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    PANČEVO, 22. septembar – Muzička škola „Jovan Bandur” Pančevo svake godine ostvaruje značajne rezultate u svim oblastim svog rada, a posebno na takmičenjima na koja učenici rado odlaze i odakle dolaze sa najvećim priznanjima.

    Povod za razgovor sa direktorom Muzičke škole Snežanom Đokić bio je nastup tri učenika Đorđa Grbe (violina), Roberta Balinta (fagot) i Aleksandre Kinđić (oboa) na koncertu Regionalne dečje filharomonije, koji je održan 26. avgusta na Tašmajdanu pred 10.000 ljudi. 

    Kako direktorka objašnjava, Muzička škola je umetnička škola, u kojoj đaci razvijaju svoje veštine, a nastupi na raznim takmičenjima u velikoj meri pomažu njihovom usavršavanju.

    – U toku prethodne školske godine preko sto đaka je učestvovalo na raznim takmičenjima u nekoj od solisitičkih disciplina, dok su Hor srednje škole i Tamburaški orkestar „Neven” učestvovali kao veliki ansambli, kao i jedanaest kamernih ansambala, rekla je direktorka Muzičke škole.

    Ona ističe da je za školu posebno važno učešće na Republičkom festivalu, jer se na njemu preko 60 godina takmiče škole kao ekipe, poput sportskih takmičenja. Ali i međunarodna takmičenja koja se organizuju i u Srbiji i inostranstvu.

     

    – Prošle godine, na samom startu školske godine, Aleksandra Kindžić je išla na takmičenje u Ljubljanu u Sloveniji. Ona ima najviše titula laureata, pobednika nad pobednicima, a ovo takmičenje je bilo interesantno, jer nije u pitanju nadmetanje đaka koji sviraju samo obou, nego su učestvovala i i deca koja sviraju flautu i klarinet. Aleksandra je na ovom takmičenju osvojila zlatnu plaketu, što predstavlja prvo mesto, kaže Snežana Đokić.

    Muzička škola godinama unazad ima posebnu saradnju sa školom u Temišvaru, gde skoro svake godine na Regionalnom takmičenju nastupaju pevači i klaviristi. Na ovom takmičenju učestvuju đaci iz banatskog dela Mađarske, Rumunije i Srbije. Harmonikaši najčešće posećuju Međunarodni festival harmonike u Ugljeviku u Republici Srpskoj.

    – Ove godine smo prvi put išli na takmičenje u Hrvatsku, u Varaždin. To je bilo u aprilu mesecu. Nastupale su tri devojčice koje sviraju obou, kao i dvojica fagotista. Jedan od njih je Robert Balint fagotista, koji je u Varaždinu osvojio prvo mesto. On je bio pozvan da se vrati i na završni koncert, kaže direktorka. Još jedan od učenika koji se nalazi među troje njih koji su nastupali na Tašmajdanu je i violinista Đorđe Grba. 

    – Đorđe je sada učenik srednje muzičke škole na smeru Violina. On je bio pozvan da učestvuje na koncertu na Tašmajdanu, a možda će i postati redovan član Dečje filharmonije. Ove godine je na Republičkom takmičenju osvojio prvo mesto, a i kada je bio mlađi je takođe u Italiji osvajao zlatne medalje, pre dve-tri godine, rekla je Snežana i dodala:

    – Deca koja su nastupala na ovom koncertu se nisu našla na tom mestu slučajno. Oni gde god se pojave ponavljaju svoj rejting. Da li su ovde u Srbiji, gde nema puno konkurencije, ili kada izađu napolje i provere se sa drugima, oni ipak isplivaju na sam vrh, kaže Snežana

    Ona smatra da je učešće na takmičenjima važan segment njihovog obrazovanja, i velika motivacija nastavnicima da rade.

    – Puno se trudimo da podržimo logistički, a i finansijski sve. Za takmičenja na koja se ide grupno postoji fond koji je predviđen za ta organizovana putovanja, objašnjava direktorka.

    Glavna potvrda kvaliteta rada ove škole je i visok procenat upisa đaka na Muzičke akademije. Od deset učenika koji su završili srednju muzičku školu, njih šestoro je otišlo na Akademiju. Dvojica đaka je otišlo na klarinet. A kako direkorka ističe, pančevačka muzička škola može da se pohvali tradicijom dobrog klarineta.

    Pored svih redovnih aktivnosti i posećivanja brojnih takmičenja u toku prethodne školske godine, Muzička škola je organizovala i preko pedeset koncerata. Ovi koncerti otvoreni su za sve one koji vole i poštuju kvaltetnu klasičnu muziku. 

    PANČEVO, 22. septembar – Muzička škola „Jovan Bandur” Pančevo svake godine ostvaruje značajne rezultate u svim oblastim svog rada, a posebno na takmičenjima na koja učenici rado odlaze i odakle dolaze sa najvećim priznanjima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura

    Vek pančevačke biblioteke

    Jubilarna godina biće godina modernizacije, kako bi se još veći broj sugrađana animirao da koristi pogodnosti čitaonice sa 110 mesta, knjiškog fonda od oko 200.000 knjiga i preko 50 serijskih […]