• Da li dete kasni u razvoju ukoliko ne govori, i kada je pravo vreme javiti se logopedu?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Često roditelji ne primećuju kašnjenje u razvoju do druge godine detetovog života, ili ih stručnjaci iz sličnih oblasti smiruju i savetuju čekanje do treće, pa čak i pete godine. Iskustvo naših sagovornika logopeda iz Edukativnog centra “Korak po korak 2” iz Pančeva, kažu da bi najbolje bilo da roditelji koji posumnjaju u nepravilan razvoj deteta odmah potraže stručno mišljenje. Tim stručnjaka (defektolog, psiholog i neurolog) će proceniti da li ono kasni u razvoju ili je u skladu sa razvojem.

    Zbog čega je neophodno javiti se logopedu na vreme?

    Da bi se utvrdilo na kom stepenu govorno-jezičkog razvoja je vaše dete, neophodno je prvo uraditi logopedsku dijagnostiku. Tako se utvrđuje da li govor vašeg deteta odstupa od govora njegovih vršnjaka i da li je neophodno da se uključi u logopedski tretman. O dijagnostici za 013info govori logoped Jelena Kudrić:

    Logopedska dijagnostika se prilagođava uzrastu deteta.To znači da se dijagnostika sprovodi kroz testove za utvrđivanje govorno jezičkog razvoja ili kroz igru. Iz razgovora sa roditeljima se dobijaju podaci o razvoju govora od najranijeg uzrasta do trenutka testiranja. Da bi se napravio efikasniji plan logopedskog tretmana često su potrebna dodatna ispitivanja, kao što su ispitivanje sluha ORL pregledom, psihološko ispitivanje, neurološki pregled.

    Prema Jeleninim rečima, rani razvoj, kao i pravilna rana stimulacija deteta, od velikog su značaja za prognozu defektološko-logopedskog tretmana. 

     

     

    Kada se treba obratiti logopedu za pomoć?

    Pitanje svih pitanja u vezi sa ovom temom jeste: kada je pravi trenutak obratiti se logopedu? Iskustvo stručnjaka u Edukativnom centru “Korak po korak 2“ kaže da je najbolji trenutak onda kada se vi, kao roditelj, osetite zabrinuto, to jest onog trenutka kada prvi put pomislite da je vreme da potražite pomoć.

    Za vas izdvajamo neke od simptoma zbog kojih je neophodno da potražite stručnu pomoć:

    – Ako vas na bilo koji način brinu govorno-jezički i komunikacijski razvoj Vašeg deteta

    – Ako vaše dete ima teškoće sa izgovorom određenih glasova i iz tog razloga ga je teško razumeti (pratite kako vaše dete govori u odnosu na vršnjake )

    – Ako vaše dvogodišnje dete ima ograničene govorno-jezičke sposobnosti ili ima teškoće s razumevanjem jednostavnih pitanja ili izvršavanje jednostavnih naloga, dete malo govori i ne koristi gest kako bi Vam pokazalo šta želi

    – Ako dete teško odgovara na pitanja i teško izražava svoje misli, ne poznaje slova i ne pokazuje interes za učenje, pokazuje teškoće u finoj motorici (otkopčavanje, zakopčavanje, ređanje, nizanje, slaganje), krivo drži olovku i ne pokazuje interes za crtanje/pisanje ili mu to predstavlja muku, nema razvijenu fonološku svesnost (ne može izdvojiti prvi i zadnji glas u reči, ne prepoznaje rime)

    – Ako čitanje, razumevanje pročitanog i pisanje stvaraju velike probleme detetu , dete kod čitanja preskače redove, ispušta i dodaje slova, menja grafički slična slova, npr. “b” i “d”

    – Ako vaše dete često ponavlja glasove ili slogove, često zamuckuje, govor nije tečan i primećujete vidljive znakove straha i teškoće tokom govora,

    – Ako vaše dete ima teškoće ulaženja u interakcije sa vršnjacima, drugom decom ili odraslima…..

    U svim gore navedenim situacijama, preporučuje se konsultacija s logopedom. Logoped će vam pomoći oko otklanjanja sumnje na poremećaj ili vam dati uputstva kako raditi na otklanjanju teškoća kod kuće, sa ili bez logopedskog tretmana.

     

     

    Kako pripremiti dete za susret sa logopedom?

    Ako ste u sebi prelomili, i odlučili se za konsultaciju sa logopedom, sledeći korak jeste priprema vašeg deteta za susret sa stručnim licem. 

    Vođenje deteta kod logopeda ne mora da bude stresan događaj, kaže za 013info Jelena Kudrić, i dodaje: Detetu možete reći da ga vodite na jedno zanimljivo mesto gde će se ono igrati, pevati i pričati. Kako će ono da prihvati logopeda, kao i druge stručne saradnike, ne zavisi samo od pristupa roditelja tom pitanju, već i od pristupa logopeda

    Najprirodniji pristup detetu je igra, kao i posmatranje deteta u prirodnim uslovima, a ne u napetoj situaciji propitivanja deteta i roditelja. Dete mora da shvati da logopedi «nisu lekari», da su tu kao drugari – da im pomognu u njihovim poteškoćama. Onog momenta kada se razvije pravilna interakcija između deteta, roditelja i terapeuta, dete će da napreduje. 

    Stručni tim edukativnog centra „Korak po korak 2” uspešno se bavi tretiranjem poremećaja nerazvijenog govora, nepravilnog izgovora glasova, pažnje, ponašanja, poremećaja iz autističnog spektra, problema dece u čitanju i pisanju, mucanja… Za dve godine kroz centar je prošlo 93 dece, pretežno sa poremećajem nerazvijenog govora i nepravilnog izgovora glasova. Možete ih naći na adresi Vršačka 8 u Pančevu, a o njihovom radu  podrobnije se informišite putem internet sajta www. korakpokorak2.com ili Fejsbuk stranice Korak po korak 2.

    Više o poremećaju nerazvijenog govora (razvojna disfazija) pročitajte u rubrici Lifestyle 013info.

     

    Često roditelji ne primećuju kašnjenje u razvoju do druge godine detetovog života, ili ih stručnjaci iz sličnih oblasti smiruju i savetuju čekanje do treće, pa čak i pete godine. Iskustvo naših sagovornika logopeda iz Edukativnog centra “Korak po korak 2” iz Pančeva, kažu da bi najbolje bilo da roditelji koji posumnjaju u nepravilan razvoj deteta odmah potraže stručno mišljenje. 

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]