• Nega kose u zimskim danima

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Suv vazduh i niska temperatura mogu da uzrokuju probleme sa kosom poput isušenosti, pojave peruti i pucanja vlasi. O tome zašto zimski dani loše utiču na izgled kose i koji su najbolji načini da zaštitimo svoju kosu u ovom periodu, razgovarali smo sa Marinom Šljivar iz frizerskog salona „Marina“. 

    Za većinu žena negovana i zdrava kosa je veoma bitna. Da bi se to postiglo, neophodna je zdrava i pravilna nega. Posebnu negu ženska kosa zahteva u zimskom periodu, zbog toga što hladno vreme ima veliki uticaj na kvalitet kose. U ovom periodu čak i najzdravija kosa može postati beživotna ako se izloži uticaju oštrih vremenskih prilika. Upravo zbog ovih mogućih posledica, naša sagovornica Marina Šljivar, savetuje da je neophodno „pojačati“ negu kose u zimskim danima.

    Marina Šljivar

    – Niske temperature, vetar, sneg i suv vazduh u zagrejanim prostorijama neki su od faktora koji dodatno isušuju kosu. Takođe, primorani smo i da nosimo kape i većina žena greši u odabiru istih. Treba odabrati kape od pamučnog materijala, a izbegavati sintetičke kape jer pojačavaju elektricitet koji dovodi do pucanja vlasi, kaže Marina za Lifestyle 013info.Značaj hidratacije kose

    Najbolji način da u zimskim danima zaštitite vašu kosu jeste da joj omogućite maksimalnu hidrataciju. Kako navodi naša sagovornica, dubinska hidratacija je veoma poželjna za svaki tip kose. Preparate za hidrataciju je najbolje koristiti pre ili posle pranja kose, sve zavisi da li su u pitanju pakovanja ili maske, ili pak u obliku seruma ili spreja koji se ne ispiraju.

    Hidratantna pakovanja je najbolje koristiti u kombinaciji sa proteinskim pakovanjem. Hidratantno pakovanje će nadoknaditi vlažnost, a proteinsko će sprečiti gubitak prirodnog keratina i pucanja vlasi pod spoljnim uticajem. Dubinskom hidratacijom sprečavamo i elektricitet koji je glavni problem u ovim hladnim danima, savetuje Marina.

    Saveti za negu kose u zimskom periodu

    •    Nemojte prati kosu svakodnevno. Čestim pranjem kose odstranjujemo prirodna ulja sa kože glave što prouzrokuje suvoću temena, pojavu peruti, svrab i sve to naročito u zimskom periodu, kada se luči manje sebuma nego inače, zbog niskih temperatura. 

    •    Sušenje kose prirodnim putem ili fenom.  Zimi je često neizbežno korišćenje fena. Mnogi nisu u mogućnosti da ostave kosu da se osuši prirodnim putem pa moraju koristiti fen, ali nemojte kosu sušiti pod najvećom teperaturom. Takođe, možete smanjiti negativan uticaj od toplote koju fen stvara, ako uz to koristite zaštitu od toplote. To ne mora biti proizvod koji je specijalizovan za taj problem, već će vam biti dovoljan silikonski serum, prskalica, leave in, ili bilo šta drugo što u sebi sadrži silikone, ne ispira se, a idealno bi bilo da uz to sadrži i neke korisne sastojke kao što su proteini, tačnije keratin, koji dosta može zaštititi dlaku.

    •    Štitite kosu kapom/kapuljačom, a idealno bi bilo kada biste nabavili kapu sa svilenom postavom, ili je možete jednostavno zašiti sami. Debele kape, od veštačkih materijala prouzrokuju svrab i stvaraju dodatno isušivanje kose.

    •    Hidratacija. Za zimu izaberite najbolje pakovanje/masku za kosu sa hidratantnim svojstvima. Kao što sam naglasila, zimi kosa gubi dosta hidratacije, zbog čega je neophodno da uložimo i novac i trud u ovaj problem, kako nam se kosa, zbog suvoće ne bi dodatno mrsila, krzala se i bila kruta.

    •    Proteini. Ali isto tako, koliko nam je potrebna hidratacija potrebni su nam i proteini, i to ne smete zaboraviti. Kvalitetna nega se sastoji od kombinacije proizvoda na bazi proteina i hidratatnih sastojaka, i ako izuzmete neku od ove dve tačke vaša kosa će taj nedostatak i pokazati. A kako ne bi bilo kasno, i kako ne biste morali da se šišate nakon zime više nego što biste želeli, izaberite proizvod na bazi proteina koji će vam predstavljati dodatnu negu i zaštitu u zimskom periodu.

    I kada je reč o farbanoj kosi, jednako posvećujemo pažnju kao i prirodnoj kosi. Farbana kosa je sama po sebi osetljivija od prirodne kose jer je narušena struktura usled delovanja jakih hemikalija. Farbanoj kosi su neophodni lipidi, prema tome treba birati preparate koji ih imaju u svom sastavu, savetuje naša sagovornica. 

    Prirodne maske za kosu

    U zavisnosti od kvaliteta kose, svako se treba opredeliti za odgovarajuću negu.

    Iz mog ličnog iskustva, ono što svaka žena ima u svom domaćinstvu su maslinovo ulje, kokosovo ulje ili ulje avokada. Nošenjem kapa koža glave može biti iziritirana u zimskom periodu, pa je najbolje zagrejati dve kašike maslinovog ulja i laganom masažom, kružnim pokretima utrljati u teme. Hranljivo ulje čini kožu glave zdravijom. Kokosovo ulje pomaže hidrataciji, ima najbolje dejstvo na kosu u odnosu na druga ulja, kao i ulje avokada koje je jako masno, hidrira vlas i uz to daje fantastičan sjaj i mekoću, kaže Marina za Lifestyle 013info.

     

    Kosa je jedan od najlepših ukrasa na ženi i trebalo bi da uvek bude zdrava i negovana. U zimskom period treba posvetiti posebnu pažnju i nega mora biti konstantna, prilagođena tipu kose i problemu koji postoji. Kao što u ovom periodu godine posebnu pažnju posvećujete svojoj koži koja se isušuje pod dejstvom hladnoće, istu pažnju treba posvetiti i kosi. Iako se kasnije primeti, hladnoća i zimsko vreme imaju podjednako poguban uticaj.

     

    Suv vazduh i niska temperatura mogu da uzrokuju probleme sa kosom poput isušenosti, pojave peruti i pucanja vlasi. O tome zašto zimski dani loše utiču na izgled kose i koji su najbolji načini da zaštitimo svoju kosu u ovom periodu, razgovarali smo sa Marinom Šljivar iz frizerskog salona „Marina“. 

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Srbija se posle filmova i gejminga okreće i muzici

    Srbija će se, posle razvijanja kinematografije i gejming industrije, okrenuti i ka muzici, koja možda ne generiše toliko prihoda, ali se ocenjuje da ima veliki potencijal. Iz godine u godinu […]

    Batut: Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol

    Svaki drugi trinaestogodišnjak pije alkohol, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Od početka godine, redovno je u saopštenjima Hitne pomoći da je zbrinuto […]