• Zdravstvena kultura – koliko građani Pančeva brinu o svom zdravlju?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Razvoj svesti o značaju preventivnih pregleda na neki način predstavlja moralnu obavezu svakog pojedinca. Briga o sopstvenom telu i redovne kontrole su put ka zdravijem, mirnijem i ispunjenijem životu.

    Poražavajuće su statistike u Srbiji u vezi sa brojem obolelih od malignih bolesti, smrtnosti usled infarkta miokarda ili šloga, ali je činjenica da se veliki broj ovih bolesti, ukoliko se otkriju na vreme mogu veoma uspešno lečiti i time se povećava značaj prevetnivnih pregleda.

    Broj obolelih od malignih i kardiovaskularnih bolesti bolesti u Pančevu je, nažalost u porastu. Na to utiče mnogo faktora, od faktora sredine (aerozagađenje npr.) do nezdravog stila života koji vode pojedinci. Stručnjaci podsećaju da oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju.

     

    Određivanje faktora rizika

    Ana Mitrić, rukovodilac Preventivnog centra Doma zdravlja u Pančevu i specijalista opšte medicine, objasnila nam je zbog čega je bitno da se građani redovno kontrolišu i da na vreme obavljaju preventivne preglede.
    – Ukoliko postoje faktori rizika, koji se utvrđuju za svakog pojedinca (npr. gojaznost, pušenje ili ako su opterećeni porodičnom anamnezom – naslednom bolešću) veoma je važno redovno kontrolisati svoje zdravlje. Uvek je u svakom slučaju bolje sprečiti nego lečiti, iako to ljudi retko praktikuju, potrebno je podići svest o značaju preventivnih pregleda.

    U Preventivnom centru građani od 18 do 65 godina imaju pravo i mogu dobiti usluge preventivnih pregleda. Preventivni centar svoje aktivnosti realizuje kroz rad: preventivno savetovališne jedinice, resursno edukativne jedinice, mobilne jedinice i telefonsko savetovalište.
    – Kada građani dođu ovde, najpre se uzimaju podaci iz lične i porodične anamneze. To znači, ako je npr.majka imala karcinom dojke, velika je verovatnoća da i ćerka oboli od iste bolesti. Proverava se, dakle da li postoji faktor rizika uzimajući u obzir ličnu i porodičnu anamnezu i naravno u skladu sa starosnim dobom građana.

    Najpre se radi merenje telesne visine, težine, obima struka, određivanje indeksa telesne mase, merenje šećera, holesterola i triglicerida u krvi. Rade se i kardiovaskularni, pregledi malignoze (žene češće oboljevaju od karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva, a muškarci od karcinoma prostate, pluća i debelog creva), a i preventivni pregledi za sprečavanje nastanka osteoporoze kod starijih građana.

    Veliki broj akcija po mesnim zajednicama

    Godišnje oko 1000-1500 građana obavlja preglede u Preventivnom centru. Doktorka dodaje da postoji i veliki broj akcija koje se organizuju po mesnim zajednicama, gde građani mogu doći i obaviti pregled.
    U Preventivnom centru Pančevci i Pančevke se mogu i edukovati o zdravim stilovima života, kroz savete o pravilnoj ishrani, fizičkoj aktivnosti, prestanku pušenja, lečenju HTA, šećerne bolesti, kliničkim pregledima i edukacija o samopregledu dojki, preventivnim pregledima gustine kostiju, pregleda mladeža.

    Pregledi se mogu zakazati u Preventivnom centru (Miloša Obrenovića 2) ili na broj telefona 313 349. Radno vreme centra je od 7 do 15 časova.

     

     

     

    Razvoj svesti o značaju preventivnih pregleda na neki način predstavlja moralnu obavezu svakog pojedinca. Briga o sopstvenom telu i redovne kontrole su put ka zdravijem, mirnijem i ispunjenijem životu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija

    Isplata stipendija i kredita za učenike i studente

    Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije obaveštava učenike i studente korisnike stipendija za izuzetno nadarene učenike da isplata pete i šeste mesečne rate ovih stipendija za školsku […]

    Leto do ponedeljka, temperature i do 30 stepeni

    U Srbiji će temperatura do ponedeljka imati letnje vrednosti, do 30 stepeni. Danas će biti pretežno sunčano, a krajem dana moguća je prolazna, umerena oblačnost. Najviša temperatura daleko od […]